U nastavku 181. sjednice, Vlada Hercegovačko-neretvanske županije usvojila je Prijedlog izmjena i dopuna Proračuna HNŽ-a za 2022. godinu te Prijedlog Zakona o izmjenama Zakona o izvršenju Proračuna koji su upućeni u daljnju skupštinsku proceduru, po skraćenomu postupku.

Usvojenim izmjenama i dopunama Proračuna, između ostaloga osigurana su sredstva od cca 3 milijuna KM za nabavu besplatnih školskih udžbenika i priručnika za učenike svih devet razreda osnovne škole u HNŽ-u.

-U odnosu na početne prijedloge, napravili smo veliki iskorak, u potpunosti rasteretili naše jedinice lokalne samouprave odnosno općine i gradove, i svim našim školarcima u osnovnoškolskom obrazovanju osigurali besplatne udžbenike i priručnike. Nastojimo, u vremenu ove krize i poskupljenja svih životnih potrepština, pomoći djelomičnom rasterećenju obiteljskih troškova naših sugrađana. Preuzeli smo ukupnu financijsku obvezu nabave svih udžbenika za učenike od 1. do 9. razreda, što je sada itekako značajna proračunska stavka. No, sretan sam, iskreno i ponosan jer će ovo osjetno pomoći opterećenim kućnim proračunima žitelja HNŽ-a, na poseban način višečlanim obiteljima s više djece manjega uzrasta. Od naših mališana samo očekujem trud i zalaganje, za bolje sutra i njima i cijelomu društvu', poručio je premijer Nevenko Herceg najavivši kako će Vlada nastojati, u skladu s mogućnostima, ustrajati u ovakvim oblicima potpore našoj zajednici.

Ukupno 16195 školaraca u rujnu će dobiti besplatne udžbenike. Ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i športa dostavit će financijska sredstva školama, prema utvrđenim specifikacijama i popisima, za svaku školu posebno, a školske će uprave osigurati raspodjelu tih udžbenika školarcima na početku nove školske 2022. / 2023. godine.

-Zadovoljan sam konačnim izgledom Prijedloga tzv. Rebalansa Proračuna jer smo, unatoč svim izazovima, uspjeli zadovoljiti sve zahtjeve i traženja svih resora, sektora i jedinica lokalne samouprave za njihove razvojno-socijalne i infrastrukturne projekte. U sedam godina ove vlade očuvali smo stabilnost, otvorili razvojnu dimenziju Proračuna i, iz godine u godinu, povećavamo suficit koji usmjeravamo prema općinama i gradovima i zajedničkim institucijama, uspijevajući kontinuirano povećavati i primanja svih proračunskih korisnika. U okolnostima u kojima živimo, ali i u usporedbi s našim okruženjem, rezultate i dosegnutu razvojnu proračunsku dimenziju HNŽ-a, kao i način na koji se ova vlada uspijeva nositi sa svim izazovima pred kojima se nađemo, smatram uspjehom na koji sam ponosan', prokomentirao je prvi čovjek Vlade HNŽ-a dr. sc. Nevenko Herceg.

Vrijedi istaknuti kako je, izmjenama i dopunama Proračuna, u HNŽ-u predviđeno značajno povećanje novčanih potpora za vrijeme trudnoće i porođaja žene-majke koja nije u radnomu odnosu. Predviđena je isplata jednokratne novčane potpore svim nezaposlenima koji su u evidenciji Službe za zapošljavanje HNŽ-a u iznosu od 100 KM po osobi. Povećane su stavke za egzistencijalnu potporu za branitelje, kao i udruge koje skrbe o braniteljima i povratnicima.

Između ostaloga, riješeno je pitanje zdravstvenoga osiguranja vjerskih službenika, povećana su izdvajanja za kulturu, šport, kulturne institucije (obadvije mostarske kazališne kuće), visoko obrazovanje (obadva sveučilišta). Predviđena su značajnija sredstva za rekonstrukciju i investicijsko održavanje policijskih postaja, školskih i športskih objekata, dovršenje radova na zgradi županijske Skupštine, kao i za proces obnove i prenamjene hotela ''Ero'' u novu zgradu Vlade HNŽ-a.

Također, povećana su sredstva poticaja poljoprivredi, gospodarstvu i turizmu. Značajno su povećana namjenska sredstva za vodoprivredu gdje su ukupna proračunska izdvajanja time premašila 8 milijuna KM, te za održavanje cesta koje su u mjerodavnosti HNŽ-a na kojoj su stavci izdvajanja dosegnula 14 milijuna KM. Ispunjene su i sve obveze koje proizlaze iz novih kolektivnih ugovora.