Premijer Hercegovačko-neretvanskog kantona Nevenko Herceg nalazi se pod kritikama bošnjačkih medija jer se “usudio poslati pomoć Zagrebu nakon potresa koji je ovog tjedna uzdrmao taj grad.

Zagreb je grad koji je godinama uz Mostar i ne samo uz Mostar.

Mnogi građani Konjica primjerice danas se liječe na onkologiji koju je najvećim dijelom financirao Zagreb. Obnovu Starog mosta financirli su ogromnim dijeom Zagrepčani.

I to nisu jedine činjenice. No ništa to nije zasmtealo novinar medija koje plaća “najbolji nacionalizam u zemlji” da se pozabave i ovim pitanjem.

Herceg je tako, danas na press konferenciji Kriznog stožera HNK , upitan, zašto je Vlada HNK Gradu Zagrebu uplatila više novca za zemljotres, nego Općoj bolnici Konjicu gdje je trenutno žarište koronavirusa.

“Herceg je vješto izbjegao odgovor”,piše Faktor.ba jedan od aktivnijih SDA portala navodeći Hercegov odgovor preveden na bošnjački jezik, što će reći da čak i  hrvatskih javnih dužnosnika u FBIH, kada odlaze u  eter u Federaciji, u kojoj je službeni i hrvatski jezik , ne mogu ostati na materinjem jeziku.

– Prirodne nepogode, ne biraju vrijeme kad će se dogoditi. Nažalost, u jeku najveće pandemije koronavirusa u svijetu, dogodio se i potres u Zagrebu. Mi smo reagovali i na taj način pokazali saosjećanje sa tim našim narodom, stanovnicima Hrvatske, kao što smo pokazali istu empatiju prema stradanju u Albaniji – kazao je Herceg.

Novinar  Faktor.ba potom dalje nastavlja zaključivati: Iako je ponovo upitan zašto za Konjic ipak nije izdvojeno više novca, samo je kratko prokomentirao da je “odgovorio na pitanje” i dodao kako su “zdravstvene ustanove ovu situaciju dočekale bez finansijske krize”.

Herceg odgovara: Jučer je, na koordinacijskom sastanku Vlade i Štaba civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona, usvojen zaključak da se bolničkim ustanovama u HNK odmah uplati iznos od 583.333,33 KM, i to: Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar 342.708 KM, JU Kantonalna bolnica “Dr. Safet Mujić” 155.750,00 KM i JU “Opća bolnica” Konjic 84.875 KM.

Vlada je donijela Odluku da se domovima zdravlja u HNK isplati pripadajući kvartalni iznos od ukupno 417.000 KM.

Uplaćeno je inače 100.000,00 KM koje je Vlada HNŽ odobrila u svrhu pružanja jednokratne financijske potpore Republici Hrvatskoj – Gradu Zagrebu, pogođenom razornim zemljotresom i ova odluka je više nego pohvalna.