Dr. sc. Nevenko Herceg, predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije, dr. sc. Goran Opsenica, ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi i Adnan Faladžić, ministar financija danas su u zgradi Vlade HNŽ održali sastanak s ravnateljima tri bolničke ustanove iz HNŽ-a: dr. Antom Kvesićem, ravnateljem SKB Mostar, dr. Zlatkom Guzinom ravnateljem Kantonalne bolnice „Dr. Safet Mujić“ i Dženanom Leparom, ravnateljem Opće bolnice Konjic.

Na sastanku je razgovarano o poteškoćama s kojima su ravnatelji ovih zdravstvenih ustanova suočeni kada je u pitanju realiziranje projekata koji se financiraju kreditom Saudijskog fonda za razvitak.

Kazali su kako zbog snažnih poremećaja na tržištu i drastičnog porasta cijena moraju zatražiti dodatna sredstva kako bi započeti projekti bili realizirani.

Budući da je Vlada na prošloj sjednici, razmatrajući Informaciju resornog ministarstva već bila upoznata o ovoj problematici, na današnjem je sastanku opetovano iskazana spremnost da se žurno poduzmu potrebne aktivnosti za dobivanjem dodatnog kredita u iznosu od 12 milijuna KM kako ne bi došlo do zastoja u izgradnji novih i opremanju postojećih kapaciteta u ove tri zdravstvene ustanove.

Izgradnja i opremanje Klinike za dječje bolesti-Pedijatrije SKB Mostar, izgradnja, obnova i opremanje više odjela u RMC „Dr. Safet Mujić“ Mostar i dogradnja i opremanje novih odjela u Općoj bolnici Konjic projekti su od iznimnog značaja za sve građane naše županije, te je stoga neupitna naša spremnost da, kao i kod postojećeg kredita, i za novi kredit preuzmemo sve obveze o čemu ćemo već sutra na sjednici Vlade donijeti potrebnu odluku i uputiti je u daljnju skupštinsku proceduru - zajedničko je stajalište predsjednika Hercega i ministara Opsenice i Faladžića.

Ravnatelji Kvesić, Guzin i Lepara zahvalili su predstavnicima Vlade na razumijevanju i iskazanoj spremnosti da se žurno pokrenu potrebne procedure kako bi se za završetak započetih projekata osigurala potrebna sredstva i to: za izgradnju i opremanje Klinike za dječje bolesti-Pedijatrije SKB Mostar 7,6 milijuna KM, za obnovu i opremanje više odjela u RMC „Dr. Safet Mujić“ 3,6 milijuna KM, za dogradnju i opremanje novih odjela u Općoj bolnici Konjic 1,2 milijuna KM.

Također je zaključeno da predstavnici Vlade i zdravstvenih ustanova do kraja ovoga tjedna obave sve potrebne razgovore s predstavnicima drugih razina vlasti čija je uloga neizostavna za žurno dobivanje novoga kredita Saudijskog fonda za razvitak.