Dr. sc. Nevenko Herceg, predsjednik Vlade Hercegovačko – neretvanske županije, dao je izjavu u svezi s posljednjom sjednicom Vijeća ministara BiH na kojoj je odbijena Odluka pojednostavljenja ulaska u BiH.

''Vijeće ministara BiH nije podržalo Odluku za lakši ulazak u zemlju priznavanjem antigenskog testa, potvrde o cijepljenju ili potvrde da je osoba preboljela Covid što je iznimno loše za turistički sektor i turističke radnike u BiH. Svjestan sam u kakvoj se poziciji naši gospodarstvenici nalaze. Vremensko razdoblje pandemije Covid-19 zaustavilo je brojne aktivnosti vezane za turizam što iziskuje što veću ozbiljnost  i odgovornost u ponašanju i radu svih odgovornih i na svim razinama. Vlada kojoj sam na čelu uplatila je više od 10 milijuna KM za potporu gospodarstvu i očuvanju radnih mjesta temeljem Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih epidemijom koronavirusa (COVID-19) i potpori ekonomiji na području HNŽ (tzv. Korona zakona). Najveći iznos tih sredstava usmjeren je upravo na turističku djelatnost odnosno turizam koji je strateška grana gospodarstva u HNŽ.

Na tom tragu, jučer sam održao sastanak s gosp. Davorom Ljubićem, predsjednikom Udruge turizma i hotelijerstva u Međugorju, i predstavnicima turističkog sektora i turističkih agencija, na kojemu sam svim turističkim djelatnicima i svim djelatnostima koje su povezane s turizmom dao punu potporu. Stoga očekujem kako će članovi Vijeća ministara BiH ipak ostaviti politiku sa strane i žurno donijeti odluku kojom će se omogućiti jednostavniji prelazak državne granice i time podržati sektor turizma BiH. Svi moramo biti svjesni kako je turizam, pretrpjevši snažne posljedice pandemije, danas na koljenima. Ne smijemo pogrešnim potezima ugasiti nadu u spas i oporavak ovog sektora koji je strateška gospodarska grana osobito u HNŽ i za koju je izravno vezana egzistencija tisuća obitelji'' zaključio je Herceg.