Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da ministar obrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez "krši sve moguće propise i pokušava nametnuti BiH koju on želi", te da je Predsjedništvo BiH jedino nadležno da se bavi obrambenim pitanjima.

"Oni misle da BiH njima pripada, naravno da ne pripada. Predsjedništvo BiH je jedino nadležno za to da se bavi obrambenim pitanjima, a on (Helez) ima neke skrivene aranžmane s britanskim ministrom obrane. To je protuzakonito, protuustavno. To je dramatično kršenje Ustava BiH i nadležnosti Predsjedništva BiH. Zukan Helez krši sve žive propise, pokušava da nametne BiH koju on želi, u kojoj on vodi obrambene poslove, pogotovo međunarodne. Nema takvo pravo", rekao je Dodik.
 


Komentirajući Helezovu izjavu da postoje "obavještajni podaci da priprema bijeg iz BiH", Dodik je rekao da "to možda Helez nešto kreira".

Kafanske priče

"Možda on nešto kreira, možda je čuo tamo iz njegove kavane gdje često odsjeda, možda je konobarica nešto dojavila, otkud znam", rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, Helez "mimo nadležnosti svoje funkcije pregovara tajno i zaključuje tajne sporazume o kojima nije imao suglasnost Predsjedništva BiH".

"Kako je moguće da neki ministar mimo nadležnosti svoje funkcije pregovara tajno i zaključuje neke tajne sporazume o kojima nije imao suglasnost Predsjedništva BiH, niti je o tome obavijestio Predsjedništvo BiH", naveo je Dodik.

Kako je rekao, on radi svoj posao i neće prestati sve dok ima mandat za to.

"U svakom slučaju ovdje sam. Vidim da sam atraktivna tema u Federaciji BiH, nitko da zine, a da ne govori nešto o Dodiku", rekao je Dodik.

Netočne informacije o bijegu

Podsjetimo, ministar obrane BiH Zukan Helez za BHRT je izjavio je da predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik priprema bijeg te da postoje obavještajni podaci o tome.

Inače, državni ministar sigurnosti Nenad Nešić poručio je kako ne postoje sigurnosne informacije o planiranju bijega Milorada Dodika, predsjednika RS-a, iz Bosne i Hercegovine,

Naveo je da su netočne informacije koje je iznio Zukan Helez, ministar obrane Bosne i Hercegovine.