"Nisam se javio da iz mirovine idem u praksu pomoći u pandemiji iz jednostavnog razloga. Prije manje od godinu dana teško sam obolio od malignog limfoma (op.a. rak limfnog sustava). Liječim se na hematologiji i evo baš sam sada primio prvu kuru terapije", kaže uvijek dobro raspoloženi umirovljeni liječnik i nekadašnji ministar zdravstva Andrija Hebrang za 24sata.

Na pitanje kakve su liječničke prognoze kaže: "Jamče mi rok trajanja od tri mjeseca, a onda ćemo vidjeti. Kada su mi to obznanili rekao sam pa to je čisti zgoditak". Bolest s kojim se bori je ozbiljna, no na vrijeme ju je sam otkrio. 

"U roku od 72 sata sam si postavio dijagnozu što vjerujem da je rekord. Sve je počelo umorom i naglim gubitkom kilograma", kaže. Uzvratili smo da to može biti bilo što i upitali ga kako je saznao da je riječ o ovoj opakoj bolesti.

"Istina, ti prvi simptomi upućuju na svašta. No, odmah sam otišao na ultrazvuk abdomena i slezena je bila povećana. Odmah mi se upalio alarm. Nije bilo začepljenja krvnih žila pa sam već tu posumnjao što bi moglo biti. Potom sam vadio krv i imao sam što vidjeti. Sve je divljalo", dodaje Hebrang. Liječio je na tisuće pacijenata, a sada je jedan od njih. Pitali smo ga kako kao liječnik gleda očima pacijenta?

"Iskreno kada imate 74 godine kao ja i ne dobijete neku bolest trebate otići provjeriti jeste li živi", šali se Hebrang i u bolesti. Kada doznate za tešku dijagnozu, mnogi se bave crnim mislima i preispitivanjem no Hebrang nam odmah uzvraća se ne boji smrti.

"Mnogi me pitaju je li me strah smrti i kažem im da ne. A znate zašto? Jer sam ispunio sve svoje živote ciljeve. Imam predivnu obitelj, sudjelovao sam u stvaranju Hrvatske, ostvario sam akademsku karijeru i nemam više što za odraditi. Zato se smrti ne bojim. Ja sam vam potpuno miran", hrabro će Hebrang.