Na sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije BiH iz dnevnog reda danas je povučen set energetskih zakona.

Po riječima predsjedatelja Doma Tomislava Martinovića, to je urađeno na molbu federalnog premijera Nermina Nikšića, koji je zatražio odgodu do prve naredne sjednice, a pored toga ni Predstavnčki dom još nije razmatrao te zakone.

Povlačenju se deklarativno protivio Klub izaslanika bošnjačkog naroda čiji je stav prije sjednice bio jedinstven da navedene zakonske akte treba razmotriti i odlučivati o njima.

''Mirjana Marinković-Lepić''

Zastupnik SDP-a BiH Irfan Čengić kazao je da za ovu situaciju nije krivo ni rukovodstvo Doma naroda ni premijer Nikšić, već isključivo predsjedavateljica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Mirjana Marinković-Lepić, koja sedam mjeseci nije te zakone stavila na dnevni red.

''Zakoni koje je predložio premijer Nikšić identični su zakonima bivšeg premijera Fadila Novalića, apsolutno sve stranke podržavaju ta tri zakona, ali zbog nesnalaženja u radu rukovodstva Zastupničkog doma, mi smo danas taoci da imamo ovakvu situaciju na ovoj sjednici. Nije samo to za energetski zakon, već i zakon o registru pedofila, zakon o sukobu interesa i druge'' - kazao je Čengić.

Zastupnik HDZ-a Damir Džeba odbio je konotacije da je HDZ, "zaslužan" za povlačenje seta zakona, koje su po njegovim riječima ''neubjedljive i neutemeljene''.

''Ni premijer Nikšić ni ministar Lakić ne dolaze iz HDZ-a. Ono što dolazi iz HDZ-a je djelovanje kroz Klub izaslanika i konkretna rasprava o energetskim zakonima. Mi čak imamo pripremljene amandmane na taj zakon. U potpunosti podržavamo reformski zakon. Međutim, ako smo rekli da će se prije svega raspraviti o tom zakonu u Zastupničkom domu kako bi vidjeli kakvi su amandmani u tom Domu doneseni, na takav način smo htjeli odmah iza Zastupničkog doma održati sjednicu i Doma naroda. Premijer je to povukao, obrazložio je svoje razloge, tako da ćemo u u roku 10-ak dana raspraviti o ta tri zakona'' - kazao je Džeba.

Zastupnik Haris Zahiragić (SDA) iz Kluba Bošnjaka u izjavi medijima kazao je da "stvarni zagovornik povlačenja nije premijer Nikšić nego predsjedatelj Martinović, čijem stavu premijer udovoljava".

Nikšić šalje pismo

Zahiragić smatra da su jedini razlog za sazivanje sjednice bila ta tri zakona, o kojima su trebali otvoriti diskusiju.

''Iako je Klub Bošnjaka jednoglasno na sjednici kluba donio odluku da ćemo inzstirati da će se te točke naći na devnom redu, određeni poslušnici, pripadnici Kluba Bošnjaka, za šefa uzimaju Tomislava Martinovića, koji je na Kolegiju inzistirao da se to skine sa dnevnog reda, zbog čega smo sat vremena čekali da premijer Nikšić pošalje pismo. Povukao je nešto što je javno najavljivao kao bitan reformski set zakona, koji treba da uredi oblast struje koja je najvažnija u BiH, Europu i u cijelom svijetu. Njima je bilo puno važnije mišljenje predsjedatelja Marinovića iz HDZ-a njego njihovo vlastito. Naprosto na Klubu Bošnjka su glasali na jedan, a ovdje na sjednici na potpuno drugi način. Još jednom se potvrdilo da su šefove nametnute vlasti HDZ i predsjedatelj Martinović'' - kazao je Zahiragić.