Iza nas je još jedna sjednica Općinskog vijeća općine Prozor-Rama. Kao točka dnevnog reda našla se i informacija o stanju u Javnoj ustanovi Dom za starije i nemoćne osobe, koja pokazuje na velike razmjere nebrige od strane općine Prozor-Rama, koja traži krivca u svemu, a ne u sebi.

Za ovakvo postupanje, gradnju doma na tuđoj zemlji bez prethodno izdanih dozvola, do sad je trebao osnivač snositi posljedice za nesavjestan rad u službi, odnosno kazneno odgovarati. Podnošenje ovakvih informacija nije ništa drugo, nego skretanje pozornosti s vlastite odgovornosti.

Stoga, poručujemo načelniku da vrati ramskom narodu bespravno uloženi novac na tuđoj nekretnini i prestane više lagati javnost. S koljena na koljeno će ramska javnost prepričavati kako je općina Prozor-Rama sudskim putem tužila Samostan na Šćitu, za svoje nesavjesno i bahato trošenje proračunskih sredstava.

Presuda Vrhovnog Suda FBiH - OVDJE

Prema Nacrtu proračun općine planiran je u iznosu od 22 milijuna, dok porezni prihodi u iznosu od 3.2 milijuna nisu dostatni niti za plaće zaposlenih u organu uprave, koji iznose 3.3 milijuna.  

Postavlja se pitanje kako druge općine, koje nemaju sredstva obeštećenja od Elektroprivrede, funkcioniraju. S poreznim sredstvima naša općina iz godine u godinu pada, porezni prihodi manji su za 300 tisuća. Ovakvim radom naša općina spada u jednu od najnerazvijenijih, pored sredstava obeštećenja, dok su prihodi od neizravnih poreza sve manji, bez obzira na veliku inflaciju i troškove života. Neizravni  porezi  na svim nivoima vlasti rastu, a u našoj općini opadaju. To ukazuje na činjenicu da  je svakim danom sve manje stanovnika u našoj općini.

Iz Nacrta proračuna za 2024. godinu razvidno je da najviše proračunskog novca, preko 11 milijuna, odlazi za plaće zaposlenima, što u organu uprave, što u javnim poduzećima, javnim ustanovama, sportskom savezu, udruženjima  i dr.

Poticaj za zapošljavanje u iznosu od  750 tisuća  je ispod svake norme, za jednu općinu, koja se želi razvijati i slijediti primjere drugih, nama susjednih, općina, koje ulažu u razvoj zapošljavanja i samozapošljavanja, a od kojih se i puni proračun općine.  Međutim i pored toliko uloženog novca, propadaju javna poduzeća koja su osnovana od strane naše općine.

Javno poduzeće KOMGRAD propada, jer općina nema novaca za izmirenje plaća i doprinosa. Zaposlenici navedenog poduzeća spremljeni su na prisilni godišnji odmora, zbog nedostatka financijskih sredstava. Kako saznajemo zaposlenici su održali sastanak s načelnikom, gdje su iznijeli svoje probleme i stavove. Međutim odgovor načelnika sve ih zatekao: „Moja su djeca vani, idite i vi!“ Načelnik bahato zaboravlja da su njegova djeca ramskim proračunom  zbrinuta i osigurana u Republici Hrvatskoj, dok djeca zaposlenika KOMGRADA ovise o njihovom radu ili neradu i nalaze se u Rami, koja ih izgoni vani. Žalosno! Toliko o pozitivnom gledanju na život u Rami od strane vlastodržaca. Kontradiktorna i bezobrazna je to politika vladajućih koji uporno prikazuju da je život u Rami dobar, odnosno odličan. Za sve svoje promašaje i neuspjehe pokušavaju uvijek optužiti druge i drugog, sebe prikazuju kao svete krave, kao  nedodirive  i bezgrešne.

Dokaz tome je i nedavno gostovanje načelnika na radio postaji Rama, koja je rezervirana samo za vladajuće, gdje za svu svoju promašenu politiku i vladanje svim silama nastoji okriviti druge, a zaboravlja na činjenicu da je na vlasti od 2008. godine do sada. U tom periodu se broj učenika u našim školama prepolovio s 1 400  na 700 učenika. Zar nije dovoljno 270 milijuna proračunskog novca kako bi  se spasilo 8 tisuća stanovnika u Prozor-Rami?! 

Druge krivi za odlazak, a upravo za vrijeme vlasti Joze Ivančevića iselilo se najviše stanovništava, kao da je u pitanju elementarna nepogoda. Sva poduzeća s kojima su se hvalili, ili hvale vlastodršci, od Ramateksa, Komgrada, raznih mljekara, propadaju ili će propasti. Trend propadanja se nastavlja, jer ne treba zaboraviti da su propala također poduzeća u kojima su se pitali ti isti stručnjaci; Putnik, Proni, Dekorativa, i dr.

OO HDZ BiH Rama