Iako je prošlo dvadesetak dana od presude Općinskog suda u Konjicu, kojom nije uvažena tužba Općine Prozor-Rama protiv Kuće mira, a vezano za vlasnički udjel u zgradi staračkog doma na Šćitu, interes ramske javnosti za navedeni sudski spor još ne jenjava. Dodatni poticaj raspravama o presudi, ovih dana dolazi i od onih kojima bi bilo najpametnije o svemu šutjeti, a to je općinski načelnik i njegova većina u Općinskom vijeću koji su za srijedu najavili tematsku sjednicu Općinskoga vijeća. Iako je ostalo manje od 50 sati do sjednice, nikakvi materijali vijećnicima nisu dostavljeni, te je upitno temeljem čega će se uopće voditi rasprava, kada se iz Presude vidi kako je načelnik na “tuđoj” livadi gradio Starčki dom bez građevinske dozvole, iako je imao toliko livada u Rami.

Vijećnicima OO HDZ BiH Ramu, u sadašnjem i bivšem sazivu, je kristalno jasna cijela situacija. O navedenome su proteklih godina s govornice Općinskoga vijeća javno govorili, ukazivali na netransparentnost trošenja sredstava, nejasnu vlasničku strukturu, netransparentnost dodjela donacija Kući mira koja nikada nije dostavila izvješće o utrošku sredstava. Naše se vijećnike ušutkivalo i javno prozivalo - nažalost nerijetko i iz određenih crkvenih krugova. Presuda je potvrdila da smo bili apsolutno u pravu.

Imajući u vidu da je o cijeloj stvari nadležno sudsko tijelo reklo svoje, te da se proces još vodi, jer je Općina najavila žalbu Županijskom sudu u Mostaru, vijećnici OO HDZ BiH Rama ne žele raspravljati o stvarima  koje su predmet sudskog procesa, a još manje sudjelovati u načelnikovom igrokazu gdje se od Općinskog vijeća pokušava iznuditi alibi za načelnikovu samovolju i protuzakonito postupanje.

Svima je jasno da je načelnik protupravno sudjelovao u izgradnje zgrade staračkog doma na Šćitu, te donacijama potpomagao Kuću mira, pri čemu iznos dodijeljenih donacija višestruko premašuje iznos koji je Sud utvrdio da je Kuća mira uložila  u izgradnju staračkoga doma. Vijećnici OO HDZ BIH Rama će na temelju svega viđenoga podnijeti kaznenu prijavu protiv načelnika Joze Ivančevića, tražeći da se dostave ramskom puku financijska izvješća Općine Prozor-Rama prema Kući mira.

Kako će navedena činjenica biti predmet obrade nadležnih tijela, tražimo od nekadašnjeg vodstva Kuće mira da javnosti podastre financijska izvješća o utrošku doniranih općinskih sredstava. Ne ustupanjem javnosti takvih podataka, nekadašnje vodstvo Kuće mira mora biti svjesno da na taj način ostavlja prostor sumnji i spekulacijama o načinu trošenja proračunskog novca svih žitelja naše općine.

Obrazloženje presude je toliko jasno da se o cijeloj stvari nema što raspravljati, tim više što je općinska vlast svojim građanima, ukidanjem prijenosa sjednica Općinskoga vijeća, uskratila pravo znati o čemu se na sjednicama uopće raspravlja. Dok druge općine Neum, Mostar itd. uvode LIVE sjednice preko interneta načelnik od javnosti skriva sve, koristeći se plaćenim medijima. U kontekstu navedenoga, tj. činjenice da raspravu neće moći pratiti oni kojih se to tiče, te da naši vijećnici načelniku nemaju reći ništa novo što mu već nisu rekli, ne vidimo svrhu sudjelovanja u radu navedene sjednice.

Stav je OO HDZ BiH Rama o izgradnji staračkoga doma oduvijek poznat. Postoji potreba za postojanjem jednoga takvoga objekta na području naše općine, ali izgrađenog na zakonit i transparentan način s jasnim i na zakonu utemeljenim vlasničkim udjelima. Prilikom izgradnje postojećega navedeni kriteriji ni izdaleka nisu poštovani.

U postojećim okolnostima bi bilo najpametnije prepustiti nadležnim sudskim tijelima da okončaju svoje procese, pa tek onda zauzeti stavove što i kako dalje.

Umjesto da danas imamo 6 staračkih domova, jer koliki proračun imamo možemo svake godine jedan napraviti. Mi danas imamo jedan i to na tuđoj livadi napravljen. Ovo je dokaz totalne nesposobnosti načelnika Joze Ivančevića.

OO HDZ BiH Rama