Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH Dragan Čović održao je sastanak u Parlamentarnoj skupštini BiH s predsjednicima stranaka članica HNS-a koje će sa HDZ-om BiH zajednički nastupiti na Općim izborima u BiH.

Na sastanku je razmatran tijek priprema i prezentiran je presijek stanja o izbornim aktivnostima, priopćeno je iz HDZ BiH.

''Hrvatska demokratska zajednica BiH se prijavila za sudjelovanje u izbornom procesu za sve razine vlasti, gdje je HDZ BiH do sada sudjelovao. Nakon podnošenja prijave za sudjelovanje političkih stranaka na izborima, što su sve stranke HNS-a uredno završile, na sastanku je razmatran daljni tijek priprema i rokova koji se moraju ispoštovati'', stoji dalje u priopćenju Ureda za informiranje HDZ BiH.

''U narednom razdoblju sve stranke trebaju krenuti u proces odabira kandidata za izborne liste, kako bi se poštovali vremenski rokovi i izborne aktivnosti. Na sastaku je razgovarano i o nazivu koalicije, sloganima i porukama koje će se koristiti u kampanji. Zaključeno je kako izborni stožeri svih stranačkih razina moraju surađivati u nastavku kampanje, te je još jednom upućen poziv drugim strankama HNS-a da zajednički u okviru Hrvatskog narodnog sabora iziđu na izbore.'', ističu iz HDZ-a BiH.
 

Iako nigdje u priopćenju nije navedeno o kojim strankama se radi, na fotografijama se vidi da se radi o Ivanu Musi (HKDU), Mariju Karamatiću (HSS), Milijanu Nakiću iz HSP AS BiH, Miri Grabovcu Titanu, Anti Lozančiću iz HSS Stjepan Radić, Stanku Ćani Primorci iz HSP BiH, Miri Grabovcu Titanu...

Zanimljivo, Čović je u okrilje HNS-a vratio Stanka Ćanu Primorca i HSP BiH, koji je 2010. godine zajedno sa SDP-om BiH i SDA formirao ''platformašku'' vlast na razini Federacije BiH, posljednjih dana sve su glasnije priče o tome kako se čelniku HDZ BiH zamjera koaliranje s Primorcem.

Primorac je, prilikom jednog govora u Parlamentu FBiH tijekom trajanja mandata, optužio HDZ BiH za teške mafijaške likvidacije, politička ubojstva, premlaćivanje sudaca i načelnika, privatizacijsku pljačku i ucjene. Izjavio je tada i da je HDZ ustrojena kriminalna organizacija i veleizdajnička oligarhija. Za sve ovo izrečeno, naglasio je tada, ima dokaze.

Tada je u federalnom parlamentu reagirao Marinko Čavara, sadašnji dopredsjednik HDZ BiH i predsjednik Federacije BiH, koji je za Stanka Ćanu Primorca rekao da je ''jad i bijeda hrvatskog naroda''. Nekoliko godina poslije, Čavara i Primorac mogli bi, ni manje ni više, nego na istu listu.