Predsjedništvo HDZ-a 1990 održalo je u utorak, 19. prosinca svoju prvu, ujedno i konstituirajuću sjednicu nakon održanog VII. Sabora stranke. Na sjednici je razmatrana aktualna politička situacija u Bosni i Hercegovini i Federaciji Bosne i Hercegovine. Predsjedništvo je vezano za aktualnu političku situaciju donijelo određene zaključke. HDZ 1990 podržava donošenje izmjena Izbornog zakona s ciljem jačanja integriteta izbornog procesa, kao i pokretanje s mrtve točke izmjena navedenog zakona s ciljem konačnog i sveobuhvatnog rješenja pitanja legitimnog predstavljanja naroda u tijelima izvršne i zakonodavne vlasti. Očekujemo od Parlamentarne skupštine da navedene izmjene donese do konca godine kako bismo nesmetano ušli u 2024. godinu spremni za održavanje lokalnih izbora. Ukoliko Parlamentarna skupština ne donese izmjene Izbornog zakona, HDZ 1990 podržava nastojanja Visokog predstavnika vezana za zaštitu izbornog integriteta.

HDZ 1990 podržava Vladu Federacije Bosne i Hercegovine ukoliko će kroz Vladu i sve institucije biti poštovan izborni rezultat HDZ-a 1990 i naših partnera. HDZ 1990 je konstruktivan partner i dio parlamentarne većine, ali očekuje od stranaka Trojke i HDZ-a BiH puno uvažavanje i poštivanje dogovora postignutog prilikom formiranja vlasti. Djelovanje Vlade mora odražavati stavove parlamentarne većine. Predsjedništvo HDZ-a 1990 zadužuje sve zastupnike i ministre iz ove stranke da zaštite poziciju HDZ-a 1990 i naših 30.000 birača.

Vezano za uhićenje predsjednika Suda Bosne i Hercegovine, Predsjedništvo HDZ-a 1990 poziva sve institucije da profesionalno rade svoj posao, a sve pojedince unutar institucija pozivamo na poštivanje zakona i rukovođenje u skladu s najvišim etičkim načelima. Uhićenje predsjednika Suda BiH predstavlja s jedne strane poraz institucija, ali s druge strane i pokazuje njihovu snagu u provođenju zakona.

U radnom dijelu sjednice, Predsjedništvo HDZ-a 1990 imenovalo je Josipa Perkovića, dosadašnjeg vršitelja dužnosti glavnog tajnika, za glavnog tajnika HDZ-a 1990 u novom mandatu, navodi se u priopćenju.