Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) izvijestila je u ponedjeljak da Zlatko Hasanbegović više nije član HDZ-a, budući da se na zagrebačkim lokalnim izborima kandidirao na listi Brune Esih.

Uvidom u objavljenu pravovaljanu kandidacijsku listu za izbor članova Gradske skupštine Grada Zagreba, utvrđeno je da se dosadašnji član Predsjedništva HDZ-a Zlatko Hasanbegović kandidirao na drugom mjestu liste grupe birača, čija je nositeljica Bruna Esih.

Time mu je, u skladu s člankom 13. stavak 1. podstavak d) Statuta HDZ-a, prestalo članstvo u HDZ-u, stoji u HDZ-ovom priopćenju koje je potpisao glasnogovornik Ivan Jabuka.

HDZ ističe kako Statut jasno propisuje da članstvo u HDZ-u "prestaje kandidiranjem na izborima bez suglasnosti stranke".

Dodaje se da je obavijest o prestanku članstva upućena i bivšem članu Zlatku Hasanbegoviću.

Kako se neslužbeno doznaje, HDZ bi danas u 17 sati trebao održati sjednicu Predsjedništva.

Hasanbegović je jutros održao konferenciju za novinare na kojoj je je oštro kritizirao predsjednika stranke Andreja Plenkovića te objasnio razloge zbog kojih se kandidirao na listi nezavisne kandidatkinje Brune Esih, ustvrdivši kako u HDZ-u ima mnogo onih koji s njim dijele iste nade i bojazni za tu stranku.

Zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić ustvrdio je u ponedjeljak, nakon napada Zlatka Hasanbegovića na stranačko vodstvo, da se Hasanbegović sam izbacio iz HDZ-a priklanjanjem listi Brune Esih, nezavisnoj kandidatkinji za gradonačelnicu Zagreba.

"Gospodin Hasanbegović sam je odlučio istupiti iz stranke, kandidiranjem na nezavisnoj listi Brune Esih. Dakle, o tome nema priče. Mi ćemo na stranačkim tijelima, budući da je član središnjeg tijela stranke, samo konstatirati tu situaciju i to je to", izjavio je Brkić novinarima ispred Banskih dvora.

Dodao je kako mu je "osobno žao što je došlo do toga, ali Hasanbegović, kao i svi drugi, ima pravo na svoj put i svoj odabir".

''Sretno mu bilo, ali HDZ ide dalje'', istaknuo je Brkić.

Na Hasanbegovićevu izjavu da predsjednik HDZ-a i premijer Andrej Plenković pretvara "politiku u moralnu kaljužu", Brkić je rekao da je to "stvar izričaja svakoga od pojedinaca".

"Mislim da unutar obitelji uvijek postoje problemi u svemu, kao i u strankama, ali te probleme treba rješavati institucionalno i ja sam zagovornik takvog rada i odnosa. Oni koji se odlučuju za drugačiji način, to je njihova odluka, Bog im dao zdravlje i sretan put", poručio je Brkić.