Najmanje 40 ljudi ubijeno je u današnjem izraelskom bombardiranju u Gazi. Glasnogovornik palestinskih hitnih službi strahuje da će broj stradalih još rasti jer traje intenzivno bombardiranje četvrti Zeitoun na istoku Gaze i Javalija na sjeveru Pojasa Gaze.

Velika većina do sada ubijenih i ranjenih su civili, rekao je i procijenio da je u 13 dana ranjeno više od 3.000 ljudi.

Islamistički palestinski pokret Hamas rekao je da bi mogli proglasiti trosatni humanitarni prekid vatre na zahtjev Međunarodnog odbora Crvenoga križa.

Izraelska vojska, koja stalno prijeti proširenjem operacija na palestinsku enklavu, sada tvrdi da se ograničava na periferiju i izbjegava urbana područja.

Izraelska vojska objavila je da je izgubila još dvojicu vojnika u borbi odbijanja palestinskog specijalnog voda koji je tunelom ušao u Izrael iz središta Pojasa Gaze. Ukupno je poginulo sedam Izraelaca, a palestinskih je žrtava gotovo 400.

Od početka izraelske ofenzive Zaštitni rub pokrenute kako bi se prekinula palestinska raketiranja izraelskog teritorija iz Gaze, 1.333 projektila pala su na Izrael, od čega je 360 presreo proturaketni sustav Čelična kupola, navodi izraelska vojska.

Propali pokušaji za primirje, Hamas ponovio uvjete

Francuski ministar vanjskih poslova izjavio je nakon razgovora s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom da su propali pokušaji uspostave primirja u dvanaestodnevnom sukobu Izraela s militantima u Pojasu Gaze.

Fabius, koji je doputovao u Izrael nakon razgovora u Egiptu i Jordanu, rekao je novinarima nakon susreta s Netanyahuom: Nažalost, moram reći da poziv na primirje nije naišao na plodno tlo. Naprotiv, postoji rizik od novih civilnih žrtava i to nas zabrinjava.

AFP javlja da će se palestinski predsjednik Mahmoud Abbas danas u Dohi sastati s protjeranim vođom Hamasa Khaledom Mechaalom kako bi razgovarali o primirju u Gazi.

Hamas je svoje uvjete za primirje s Izraelom predao Egiptu, Kataru, Turskoj, Arapskoj ligi i Mahmoudu Abbasu, objavio je taj islamistički pokret.

A uvjeti primirja su:
- prekid agresije na palestinski narod,
- potpuno ukidanje blokade Gaze koja traje od 2006.,
- otvaranje prijelaza Rafaha na granici s Egiptom,
- sloboda kretanja za stanovnike Gaze uz granicu s Izraelom,
- ukidanje "tampon zone" na granici, kamo je zabranjen pristup stanovnicima Gaze,
- dozvola ribarenja 12 morskih milja od obale Gaze, 
- oslobađanje zatvorenika koji su ponovno uhićeni pošto su pušteni u okviru dogovora o razmjeni izraelskog vojnika Gilada Shalita 2011. 

Izrael upozorava na opasnost za novinare 

Izraelska vlada upozorila je strane novinare da nije odgovorna za njihovu sigurnost u Pojasu Gaze, gdje je pokrenuta ofenzivu protiv palestinskih militanata.

Gaza i njezina bliža okolica su bojno polje. Praćenje sukoba novinarima je opasno za život, objavio je u e-mailu vladin ured, te optužio islamističku skupinu Hamas da upotrebljava novinare kao - ljudski štit.