Rat u Gazi rezultirao je s 30 milijardi dolara štete i uništenjem 80 posto zgrada u gradu Gazi, priopćio je danas medijski ured pod kontrolom Hamasa.

Ukupna šteta je na stambenim zgradama, gospodarskim objektima i infrastrukturi kao što su prometnice, električna mreža i vodovod te kanalizacijski sustavi, priopćio je Ured. Informaciju nije bilo moguće neovisno provjeriti.

Saveznici kritizirali Izrael

Izrael je počeo rat u Gazi nakon napada 7. listopada u kojemu su pripadnici palestinskog Hamasa i drugi u Izraelu ubili oko 1200 ljudi, a 250 odveli kao taoce.

Dio izraelskog ratovanja uključuje masivna bombardiranja gradova i stambenih područja u gusto naseljenom Pojasu Gaze.

Saveznici poput Sjedinjenih Država kritizirali su intenzitet izraelske vojne akcije koja odnosi i brojne žrtve među civilnim stanovništvom. Izraelska vojska tvrdi da namjerava slomiti Hamas i osloboditi taoce.

30.000 mrtvih, djeca umiru od gladi

Izrael kaže da se Hamas skriva iza civilnog stanovništva i upravlja vojnim instalacijama, skladištima oružja i zapovjednim centrima usred stambenih područja.

Pokazali su nekoliko fotografija i videa takvih instalacija tijekom sada već petomjesečnog rata.

Izrael smatra nužnim uništiti mrežu tunela dugu nekoliko stotina kilometara koju je stvorio Hamas. Bunkeri i tuneli često se nalaze ispod civilnih objekata poput bolnica.

U izraelskim vojnim operacijama dosad je ubijeno više od 30.000 Palestinaca, od kojih su velik dio žene i djeca.

Stanovništvo živi u katastrofalnim uvjetima, pati od neuhranjenosti, dehidracije, zaraznih bolesti, nedostatka lijekova, a mnoge bolnice su porušene zbog čega su ljudi bez ikakve skrbi, a djeca umiru od gladi.