Deseci tisuća Palestinaca okupili su se na skupu u Gazi kako bi obilježili 30. obljetnicu utemeljenja Hamasa čiji im je čelnik obećao da će promijeniti odluku američkog predsjednika Donalda Trumpu o priznavanju Jeruzalema za glavni grad Izraela.

Ranije tijekom dana Izrael je zatvorio granicu s Gazom kao odgovor na raketnu paljbu iz te enklave pod upravom palestinske skupine Hamas.

Do paljbe dolazi svakodnevno otkad je Trump 6. prosinca donio odluku koja je izazvala bijes muslimanskog i arapskog svijeta te strahove među europskim saveznicima Amerike kao i u Rusiji.

"Marširamo prema Jeruzalemu"

"Poništit ćemo Trumpovu odluku. Nikakva supersila ne može darovati Jeruzalem Izraelu... Naše duše, naša krv, naši sinovi i naši domovi su žrtva za Jeruzalem", rekao je čelnik Hamasa Ismail Haniyeh na skupu u Gazi.

"Marširamo prema Jeruzalemu, žrtvujući milijune mučenika na tom putu", naglasio je.

Izraelska vojska objavila je da su zrakoplovi prije zore napali Hamasove trenažne kampove i skladišta oružja. Hamas obično isprazni te objekte kada narastu prekogranične napetosti.

Izrael je također priopćio da će u četvrtak biti zatvoren granični prijelaz Kerem Shalom - glavni prijelaz za robu za Gazu, kao i Erez, prijelaz za pješake. Nije pojasnio koliko dugo će granični prijelazi ostati zatvoreni.