Hakerica koja je došla do osobnih podataka više od 100 milijuna Amerikanaca, koji su predali zahtjeve za kredite u banku Capitol One, uhićena je jučer, priopćila je spomenuta banka, javlja The Guardian.

Hakerica uhićena

Ukradeni su podaci ne samo oko 100 milijuna Amerikanaca već i 6 milijuna Kanađana. Hakerica je došla do osobnih, ali moguće i financijskih podataka podnositelja zahtjeva za kredite banke Capital One, a banka je zauzvrat pogođenim klijentima ponudila zaštitu identiteta i besplatnu uslugu praćenja kredita.

Hakerica je uhićena jučer. Riječ je o Paige Thompson, bivšoj softverskoj inženjerki tehnološke kompanije sa sjedištem u Seattleu, čiji je stan jučer temeljito pretražio FBI. FBI je zaplijenio tamo pronađene digitalne uređaje, a početna pretraga njezine građe je pokazala da je spomenuta posjedovala datoteke koje ju povezuju s krađom podataka iz banke Capital One.

Paige Thompson se jučer pojavila na sudu te joj je određeno zadržavanje u pritvoru.

Sve više američkih kompanija se suočava s krađom podataka

Prema dokumentima suda, hakerica se hvalila svojim pothvatom na internetskom forumu. Osoba iz GitHuba, američke kompanije koja prati usluge razvoja i kontrole softvera, vidjela je njezin post te je upozorila banku Capital One na moguću krađu podataka. Banka sa sjedištem u McLeanu u Virginiji je izjavila da je haker uspio iskoristiti "ranjivost" njihova sustava te je zbog toga potražila pomoć zakonodavnih tijela kako bi pronašla počinitelje.
 
Capital One je sedma po veličini komercijalna banka u zemlji s više od 370 milijardi dolara te je najnovija američka kompanija koja je pretrpjela krađu podataka u zadnjih nekoliko godina. Paige Thompson je suočena s maksimalnom kaznom od pet godina zatvora i novčanom kaznom u iznosu od 250.000 američkih dolara.