Ruska Federalna služba sigurnosti (FSB) našla se na udaru hakera, u napadu koji vjerojatno predstavlja jedan od najvećih slučajeva ugrožavanja cyber sigurnosti u Rusiji. Hakerska grupa 'Ov1ru$' upala je, prije tjedan dana, u kompjuterski sistem firme SyTech, koja se bavi održavanjem računara FSB-a i ukrala 7,5 terabajta podataka.

Pored toga što su se 'poslužili' prilično osjetljivim podacima, hakeri su još izmijenili službenu internet stranicu kompanije SyTec, kako im bi dokazali svoje prisustvo. Grupa 'Ov1ru$', međutim, nije zadržala podatke za sebe, već ih je proslijedila drugoj, dobro poznatoj, grupi hakera Digital Revolution, a oni dalje medijima.

Među podacima koji su tako postali javni našlo se i 20 tajnih inicijativa i imena zaposlenih u SyTechu koji su sa njima povezani. Prema informacijama iz medija koji su dobili ukradene podatke, među ukradenim podacima se ne nalaze ruske državne tajne, prenosi B92.

To, međutim, ne znači da otkriveni projekti ili inicijative nisu veoma 'interesantni', iako je dobar dio njih donekle poznat javnosti. Tako projekt 'Nautilus' navodno predviđa identifikaciju ruskih korisnika koji internetom surfaju anonimno (pomoću preglednika Tor).

Projekt 'Mentor', s druge strane, cilja na ruske kompanije i prikuplja njihove podatke, dok se projekti 'Hope' i 'Tax-3' odnose na stvaranje ruskog interneta. Hakeri tvrde da nisu mijenjali objavljene podatke.