Serija hakerskih napada, koja je počela 8. studenog, predstavlja prvi ovogodišnji veliki val napada na ruske banke. U 2014. grupa ruskih hakera probila je na internetu blizu 1,2 milijarde korisničkih imena i šifri.

Pet glavnih ruskih banaka našlo se na meti hakerskih napada, rekao je izvor blizak ruskoj Centralnoj banci, prenosi Al Jazeera.

Serija hakerskih napada, koja je počela 8. studenog, predstavlja prvi ovogodišnji veliki val napada na ruske banke, navodi se u izvještaju antivirusne kompanije Kaspersky, navodi Sputnjik.

Prema podacima te kompanije napadi su počeli 8. studenog u 16 sati po moskovskom vremenu i još traju. Napominje se da su hakeri napali stranice najmanje pet poznatih financijskih organizacija. U 2014. grupa ruskih hakera probila je na internetu blizu 1,2 milijarde korisničkih imena i šifri, te prikupila skoro 500 milijuna e-mail adresa.

Ruski hakeri su korisnička imena i šifre ukrali sa blizu 420.000 internetskih stranica velikih i manjih firmi.

Zbog hakerskih napada u 2015. "procurilo" je gotovo 300 milijuna podataka, a ukradeno je više od milijardu dolara. Mnogi su izgubili povjerenje u pružatelje zdravstvenog osiguranja, agencije za kredite, proizvođače igračaka ili neke od omiljenih internetskih stranica.