Američka vlada potvrdila je u nedjelju da je njezina informatička mreža bila meta hakerskog napada koji je bio fokusiran na Ministarstvo trgovine.

Američki dužnosnici nisu u javnosti iznijeli puno detalja, uz izuzetak potvrde Ministarstva trgovine da je provaljeno u informatičku mrežu jedne njegove uprave.

Iz Ministarstva su izvijestili i da su od Agencije za kibernetičku i sigurnost infrastrukture i FBI-a zatražili pokretanje istrage.

Glasnogovornik Nacionalnog vijeća za sigurnost John Ullyot dodao je da "poduzimaju sve potrebne korake kako bi se utvrdili i riješili mogući problemi povezani s tom situacijom".

Vlada nije u javnosti identificirala moguće počinitelje napada.

Smatra se da su kibernetički špijuni uspjeli provaliti u mrežu višekratnim ubacivanjem "provalničkog" koda u ažurirane verzije programa kompanije SolarWinds, čiji su klijenti, prema navodima neimenovanih izvora, tijela izvršne vlasti, vojska i obavještajne službe.

SolarWinds na svojoj internetskoj stranici navodi da su njezini klijenti većina najbogatijih američkih kompanija, 10 vodećih američkih telekomunikacijskih kompanija, svih pet zapovjedništava američke vojske, Ministarstvo vanjskih poslova, NSA i ured predsjednika.

Za napad odgovorna Rusija?

Glasnogovornica Agencije za kibernetičku i sigurnost infrastrukture navodi da "tijesno surađuju s partnerskim agencijama u pitanju nedavno otkrivene aktivnosti na vladinim mrežama".

"CISA pruža tehničku pomoć državnim tijelima koja su se našla na udaru kako bi utvrdila i ublažila potencijalne kompromitirane točke."

U FBI-u i Agenciji za nacionalnu sigurnost nisu odmah odgovorili na upit Reutersa da komentiraju istragu.

Kompanija SolarWinds navodi u priopćenju objavljenom u nedjelju navečer da je njezin softver, ažuriran u razdoblju od ožujka do lipnja ove godine, možda bio kompromitiran "sofisticiranim, ciljanim i manualnim 'napadom na lanac nabave' koji je izvela neka država".

Tri izvora upućena u istragu izjavila su za Reuters da se trenutno smatra da je za napad odgovorna Rusija.

U priopćenju objavljenom na Facebooku rusko Ministarstvo vanjskih poslova objavilo je da su te tvrdnje još jedan neutemeljeni pokušaj američkih medija da okrive Rusiju za kibernetičke napade na američka državna tijela.