Hakeri su napali tri energetske i prijevozne tvrtke u Ukrajini i Poljskoj novim sofisticiranim virusom i možda planiraju destruktivne kibernetičke napade, objavila je danas tvrtka za softversku sigurnost.

U izvješću tvrtke ESET iz Slovačke ne navode se hakerske aktivnosti, zabilježene između 2015. i sredine 2018. u nekoj određenoj zemlji, ali se okrivljuje skupina koju je optužila Velika Britanija za povezanost s ruskim vojnim obavještajcima.

To najnovije izvješće podiže sumnje Zapada o ruskoj vojno-špijunskoj agenciji GRU, koju je London optužio za izvođenje "bezobzirne kampanje" globalnih kibernetičkih napada i pokušaja ubojstva bivšega ruskog špijuna u Engleskoj.

Moskva niječe te optužbe.

Iza hakera stoji ruski GRU?

Istražitelji u ESET-u rekli su da je skupina odgovorna za seriju ranijih napada usmjerenih na ukrajinski energetski sektor koristila zlonamjerni softver BlackEnergy, a sada razvija i koristi novi zlonamjerni softver GreyEnergy.

ESET je pomogao da se istraži serija visokoprofilnih kibernetičkih napada proteklih godina, uključujući i one na ukrajinski energetski sektor koji su uzrokovali nestašicu energije potkraj 2015.

Kijev je optužio Moskvu da stoji u pozadini tih napada, dok je američka tvrtka za kibernetičku sigurnost FireEye rekla kako se smatra da je odgovorna skupina poznata pod imenom Sandworm.

Britanska špijunska agencija GCHQ rekla je ovaj mjesec da su oba imena, i BlachEnergy Actors i Sandworm, povezana s GRU-om.