Disciplinski sudac Prve HNL Saša Pavličić zatvorio je Poljud za dvije naredne domaće utakmice Hajduka, nakon divljačkih i šovinističkih ispada na derbiju s Rijekom u proteklom kolu prve lige (1:1).

Hajduk je kažnjen i novčanim iznosom od 80 tisuća kuna.

Zbog propusta u organizaciji susreta, upada navijača u teren i pirotehnike Hajduk je kažnjen s 30 tisuća kuna, a zbog rasizma drugom kaznom od 60 tisuća kuna. Stoga je određena jedinstvena kazna od 80 tisuća kuna.

Također, Hajduk je dobio i kaznu od dvije utakmice pred praznim tribinama zbog loše organizacije te jednu utakmicu kazne pred praznim tribinama zbog rasizma. Te dvije kazne ujedinjene su u jednu koja iznosi dvije utakmice bez publike. Poljud će tako biti prazan za utakmice s Belupom (8. travnja) i Cibalijom (14.4). Publika se na Poljud vraća 26. travnja na utakmici protiv Splita.

Rijeka je zbog hukanja Armade Hajdukovom strijelcu Hamzi kažnjena s 15 tisuća kuna.

U službenom očitovanju stoji:

"Na utakmici Hajduk-Rijeka navijačka skupina Torcida smještena na sjevernoj tribini zapalila je u više navrata veliki broj pirotehničkih naprava, skandirala poklike pune mržnje, diskriminacije, rasizma i šovinizma, unijela transparente sa ksenofobnim i uvredljivim sadržajem. Utakmica je dva puta bila u prekidu: u 55. minuti na tri i pol minute zbog ubacivanja baklji u teren za igru, a u 90. minuti zbog ulaska u teren za igru maskiranog huligana s metalnom šipkom u ruci u pokušaju da napadne suca utakmice.

Po završetku utakmice u svečanoj loži od strane gledatelja bocom s vodom pogođen je predsjednik HNK Rijeka. Kako se radi o učestalim prekršajima iz članka 67. i 88. DP HNS-a na prvenstvenim utakmicama igranim na Gradskom stadionu Poljud, HNK Hajduk je kažnjen igranjem naredne dvije utakmice bez prisutnosti gledatelja na stadionu te novčanom kaznom u iznosu od 80.000 kuna. Zbog paljenja nekoliko pirotehničkih naprava i neprimjerenog skandiranja tijekom utakmice od strane navijačke skupine Armada HNK Rijeka mora platiti kaznu od 15.000 kuna"

Kažnjen i Dinamo

Pavličić je izrekao kazne i ostalim klubovima.

GNK Dinamo mora platiti kaznu od 11.000 kuna jer je navijačka skupina BBB tijekom utakmice Dinamo-Split upalila nekoliko pirotehničkih naprava na tribini. Dejan Glavica (Cibalia) zbog isključenja na utakmici Cibalia-Istra 1961 kažnjen je zabranom igranja na dvije utakmice i novčanom kaznom od 5.000 kuna. Marko Pavlovski (Split) kažnjen je jednom utakmicom zabrane igranja i 3.000 kuna zbog isključenja nakon dvije opomene dok je Khaled Mesfin (Inter-Zaprešić) zbog istog prekršaja kažnjen također s jednom utakmicom zabrane igranja i novčanom kaznom od 4.000 kuna (drugo isključenje tijekom prvenstva). HNK Rijeka mora platiti i kaznu od 5.000 kuna zbog momčadskog prekršaja i dobivenih pet opomena na utakmici Hajduk-Rijeka.(članak 54. DP HNS).

130 baklji pronađeno u bubnjevima

Pavličić-Bekić primio je jučer očitovanje Hajduka i Rijeke. Splićani su obranu temeljili na činjenici da su zaposlili i platili 350 redara i 200 policajaca za osiguranje susreta. Za upad maskiranog navijača na teren odgovorna je, prema očitovanju Hajduka, redarska služba, a za njegovo daljnje ponašanje i vitlanje šipkom na travnjaku - policija, ne i redari. Hajduk u propuste redarskih službi ubraja i unošenje pirotehnike, s obzirom na to da je zabilježeno više od 100 zapaljenih baklji. Policija je prilikom protueksplozivne kontrole na sjevernoj tribini zaplijenila 130 baklji skrivenih u bubnjevima!

Osim već standardnih uvredljivih pjesama i skandiranja, Poljudom su se orile i uvrede na nacionalnoj osnovi, prijetilo se Srbima i palile su se zastave, a vrhunac kaosa bio je upad 22-godišnjeg Hajdukova navijača na teren, koji je s hvataljkom za baklje u ruci trčao za sucem Zebecom.

Zbog svega toga, Hajduk je zaradio novu tešku kaznu. Osim HNS-ove kazne, dobili su i prekršajnu prijavu policije.

Nevjerojatan je podatak da je Hajduk na svakoj ovosezonskoj domaćoj utakmici novčano kažnjen zbog izgreda navijača, a ukupno ove sezone u blagajnu HNS-a uplatili su blizu pola milijuna kuna kazni.

Do sada je najteža izrečena kazna Hajduku također bila zatvaranje Poljuda za dvije utakmice, 2014. godine, nakon divljanja navijača u susretu s Rijekom u Dugopolju. Torcida i Armada gađale su se stolicama, a kaznu je izrekao bivši disciplinski sudac Krešimir Vlajčević.

index.hr