Priča je poznata i jasna. Tog 13. veljače prije 111 godina splitski studenti u Pragu uskliknuli su “neka se zove Hajduk”. I nazvao se Hajduk i nikad nije mijenjao ime.

Danas slavi 111. godina. Nije jubilarni ni okrugli, ali je svečarski, kao i svaki Hajdukov. Rođendan koji Bijeli dočekuju s velikim optimizmom. Prošli su teške godine, a prije samo 12 mjeseci nije bilo toliko nade na horizontu, pišu Sportske novosti.

Aktualni predsjednik Jakobušić najavljivao je, doduše, velike stvari, ali nije bila dobra situacija.

Peti smo na tablici, loš je osjećaj. Rođendan je veselje, ali imamo govor tijela baš kako stojimo na tablici. Znam, svi smo malo umorni, velika su očekivanja. Ali, 110. rođendan je zalog. Nije lako bilo ni Frani Matošiću. Nije bilo lako zabiti te silne golove, nije bilo lako 739 puta obuti kopačke i izaći na teren. U teškim vremenima je bio najveći, zašto i mi ne bismo bili najveći u teškim vremenima. Istina, to je mislio svatko tko je bio na mom mjestu. Svatko je mislio da može nešto napraviti. Tako i ja. Ne da se nadam, nego sam uvjeren. Hoćemo li svi imati strpljenja, to je pitanje, govorio je Jakobušić na proslavi 110. rođendana.
 

Samo godinu dana kasnije Hajduk je u velikom uzletu. Slavi 111. rođendan, a izgleda kao mladić što bi rekli pisci i pjesnici. Svjež i umiven, s velikim nadama u zaista bolju budućnost. Momčad pojačana, navijača nikad više, a i trofeji izgledaju sve bliže.

Program obilježavanja 111. rođendana za navijače je fokusiran na nedjeljnu utakmicu protiv Slaven Belupa, odnosno na Poljud kao središte zbivanja.

Pripremaju Bijeli pred samu utakmicu gosta iznenađenja kojeg će predstaviti na travnjaku, ali pritom nije riječ o Ivanu Perišiću kojeg navijači toliko priželjkuju. Pričekajmo utakmicu, inače ne bi bilo iznenađenje…

U poluvremenu je planiran zabavni program, a nagradna igra je već pokrenuta s glavnim poklonom – odlaskom u Prag. Zbog epidemioloških mjera nema okupljanja u većem broju na javnim mjestima stoga je i Hajduk bio ograničen u organizaciji fešte rođendana koja je djelovanje fokusirala na stadionska zbivanja, prenose Sportske novosti.

Klub slavne povijesti

Titule prvaka: 18 (ukupno)
Najviše nastupa u prvenstvu: Ivica Hlevnjak 310
Najviše golova u prvenstvu: Frane Matošić 179
Nacionalnih kupova: 15 (ukupno)
Najviše nastupa u Kupu: Ante Miše 44
Najviše golova u Kupu: Tomislav Erceg 21
Superkupovi Hrvatske: 6
Polufinalist Kupa pobjednika kupova 1972/73.
Polufinalist Kupa UEFA 1983/84.
Četvrtfinalist Lige Prvaka 1994./95.

Hajdučke brojke i trofeji su uistinu impresivni kada pogledamo u prošlost, no, njegovi vatreni navijači nadaju se kako će u ovoj godini doći neki novi trofeji čime bi se okrunilo i suvremeno doba. Jer posljednji naslov prvaka stigao je na Poljud davne 2005. godine, a naslov pobjednika Kupa Hrvatske 2013. godine.

Hajduk danas slavi 111. rođendan i izgleda tako poletno i sretno. Hajduk s osmijehom na licu. Kako i ne bi kada je prošao prijetnje stečaja, više od desetljeća i pol nema titule, a ima optimizam kao da je najbolji na svijetu. Ne kaže se uzalud da Hajduk živi vječno. I živjet će, jasan je stav njegovih vjernih navijača.

(www.jabuka.tv/Foto: Milan Šabić/Pixsell)