Nikola Vlašić danas bi trebao otputovati u Liverpool na liječnički pregled i potpisati za slavni klub, člana engleskog Big Five.

Vlašić ruši Kalinićev rekord

Mladi (19) nogometaš, donedavno poznatiji kao "Blankin mali brat", postat će najskuplji igrač u povijesti Hajduka, jer Everton za njega plaća oko 10 milijuna eura. Vlašić tako uzima naslov rekordera Nikoli Kaliniću koji je 2009. prodan Blackburnu za 7 milijuna eura.
 
Kada je postao punoljetan, Vlašić je s Hajdukom potpisao profesionalni ugovor, u kojem je definirana podjela postotaka od njegova transfera između kluba i igrača.
 
Odšteta 10 milijuna eura
 
Hajduku po tome pripada cijeli iznos do tri milijuna eura odštete, dok se sve preko toga dijeli u omjeru 70 naprema 30 posto za Hajduk.
 
Hajduk se pokrio
 
Klubu tako pripada 7,9 milijuna eura ili 58 milijuna kuna. S obzirom na to da je Hajdukov godišnji proračun oko 70 milijuna kuna, jasno je da je ovom prodajom zatvorio budžet do kraja sezone.
 
Nikola će od sada "davati džeparac" starijoj sestri
 
Nikola Vlašić zaradit će 2,1 milijun eura ili 15 milijuna kuna, samo od njegova postotka odštete. Dodamo li tome da će prema informacijama iz Engleske, u Evertonu godišnje zarađivati fiksno milijun eura i to bez bonusa i premija, jasno je da je "mali brat" samo jednim potpisom zaradio više od slavne sestre. Koja je od njega starija 14 godina i točno toliko dugo vrhunska atletičarka, svjetska prvakinja i olimpijska viceprvakinja u skoku u vis.
 
Ostala je još radna dozvola
 
Kako bi se sve to ostvarilo, potrebno je da Nikola Vlašić dobije radnu dozvolu u Ujedinjenom Kraljevstvu. Ali s tim ne bi trebalo biti problema, bez obzira na to što Vlašiću trebaju dodatna jamstva, jer u posljednje dvije godine (što je razdoblje koje se gleda kada se razmatra izdavanje dozvole) nema potreban broj nastupa za seniorsku reprezentaciju.
 
Tri bitna razloga zbog kojih će dobiti radnu dozvolu, iako nema osnovni preduvjet
 
Proceduru skraćuju, a Vlašiću dobivanje britanske radne dozvole olakšavaju tri bitna razloga.
Visina transfera. Zatim Evertonovo "garantno pismo" kojim britanskom "Home Officeu" dokazuje da je iznos plaćen za ovog stranca jamstvo kako dovodi zaposlenika izvanserijskih kvaliteta, kakvog nema na domaćem tržištu rada. Dakle da Vlašić "ne uzima posao" nekom Englezu, Škotu, Velšaninu i Sjevernom Ircu. Konačno, pisana izjava "poslovođe" Ronalda Koemana kojom objašnjava da zbog svega navedenog želi upravo Vlašića.