Branič hrvatske nogometne reprezentacije Joško Gvardiol rekao je u srijedu za internetsku stranicu UEFA-a kako Hrvatska u utakmicama skupine B na EURU protiv Španjolske, Italije i Albanije treba imati loptu u svom posjedu i preuzeti inicijativu, piše Hina.

Lopta

Hrvatska će nastup na EURU započeti u subotu protiv Španjolske u Berlinu.

''Svjesni smo da smo u teškoj skupini. Protiv Španjolske nam je tradicionalno bilo teško igrati, ali posebna je čast sučeliti joj se jer je to velika nogometna zemlja. Njeni igrači su poznati po držanju lopte u svom posjedu tijekom utakmice, pa će to biti veliki duel'', rekao je Gvardiol.

Napomenuo je da će slično biti s Italijom, aktualnim prvakom Europe.

''Imaju neupitnu kvalitetu. Mislim da je recept za svaku utakmicu nastojati kontrolirati igru i preuzeti inicijativu. Moramo kontrolirati loptu jer budemo li trčali bezglavo za loptom bit će nam teško ostvariti konačni cilj'', rekao je.

Gvardiol je usredotočen samo na prvu utakmicu sa Španjolskom.

''To je prva utakmica na prvenstvu pa je svatko oprezan, što je i normalno. Zbog toga mislim da je ta prva utakmica najteža'', objasnio je.

Vrag je u detaljima

On je za Hrvatsku nastupio 30 puta te je ponosan na učinak svoje reprezentacije u posljednjih 20 godina. Rekao je da se nije jednostavno plasirati na velika natjecanja, što je shvatio na kraju kvalifikacija za ovaj EURO kada se Hrvatska našla u teškoćama.

''Vrag je u detaljima koji utječu na konačni rezultat. Zbog toga je ključno biti mentalno i fizički spreman od početka kvalifikacija. Lopta se nikada ne smije izgubiti iz vida niti potcijeniti suparnika bez obzira o kome se radilo'', rekao je mladi nogometaš.

Hrvatska je bila u finalu Svjetskog prvenstva 2018., polufinalu Svjetskog prvenstva 2022., te u finalu Lige nacija 2023. Kapetan Luka Modrić povest će ju za dva dana u novi pohod na trofej.

''Iskreno se nadam da mu ovo neće biti posljednje veliko natjecanje jer je u savršenoj fizičkoj formi. Smatram da je Luka općenito promijenio hrvatski nogomet i način na koji nas druge reprezentacije gledaju. Puno je dao ovoj reprezentaciji'', dodao je.

Prilika

Modrić, 38-godišnji veznjak Real Madrida, poručio je ranije ovaj mjesec da se osjeća odlično te da ne razmišlja o završetku igračke karijere.

''Jedini način da odamo počast njemu i njegovoj ostavštini bilo bi doći u finale ovog EURA i osvojiti pehar'', istaknuo je Gvardiol.

Dodao je da je Modrić, sa 175 nastupa i 25 golova, napravio puno i za mlade igrače.

''Sjećam se kako me je podržao i savjetovao kada sam prvi put ušao u ekipu. Mislim da se i on sam sjetio vremena kada je bio jednako mlad i počeo igrati za Hrvatsku, te kako su njemu tada pomagali stariji igrači'', rekao je o svom debiju od prije tri godine.

Gvardiol, nekadašnji stoper zagrebačkog Dinama i njemačkog RB Leipziga, s optimizmom čeka početak EURA.

''Ovo je naša prilika. Nadam se da ćemo zajedno uspjeti'', poručio je.

O Španjolcima je govorio i hrvatski napadač Ante Budumir.