Znanstvenici sa Sveučilišta Cambridge otkrili su da larve moljca koje jedu vosak u pčelinjim košnicama razgrađuju plastiku. Eksperimenti su pokazali da ovaj neobični insekt rastvara kemijske veze u plastici slično kao što razgrađuje vosak.

Svake godine se širom svijeta proizvede oko 80 miliona tona plastičnog polietilena, od kojeg se prave vrećice i pakiranja za hranu, ali su za njegovu razgradnju u prirodi potrebne stotine godina.

Međutim, gusjenice moljca (Galleria mellonella) mogu izbušiti rupu u plastičnoj vrećici za manje od jednog sata, prenosi portal croenergo.eu.

Dr Paolo Bombelli, biokemičar sa Cambridgea, smatra da je to samo polazna točka. "Moramo podrobnije proučiti taj proces, nadamo se kako će to dovesti do rješenja ili barem smanjenja problema plastičnog otpada", kazao je.

Dr Bombelli i njegova kolegica Federica Bertocini iz Španjolskog nacionalnog istraživačkog vijeća, patentirali su to otkriće.

Oni sada žele ubrzati proces i pronaći enzime koji stoje iza tog prirodnog procesa, a nagađaju kako je možda riječ i o mikrobima koji žive u organizmu. Istraživanje je objavljeno u časopisu "Current Biology".