Američke vojne snage raspolažu velikim brojem borbenih aviona i tako već duže vremena ostvaruju superiornost na svjetskoj razini. Međutim, ta superiornost bi uskoro mogla biti ugrožena, navode američki mediji.

Tajnik Američkih zračnih snaga Deborah James upozorila je nedavno američki Kongres da je dalje rezanje troškova na vojnim snagama "nedopustivo".

Ona je branila plan predsjednika Baracka Obame koji je zatražio proračun od 534 milijarde dolara za vojne snage.

"Kada pogledamo u kakvom je stanju svijet, posljednje o čemu trebamo razmišljati je smanjenje vojnih snaga", rekla je James.

Ipak, pojedini zakonodavci u SAD-u su se usprotivili novom prijedlogu proračuna, inzistirajući da se iznos smanji za barem 10 milijardi dolara.

Analitičari u SAD-u ocjenjuju da bi to uveliko ugrozilo pojedine operacije borbenih aviona SAD-a koji su u proteklom vremenu intenzivno bili uključeni u borbu protiv ISIL-a u Siriji i Iraku.

Član Republikanske stranke Tom Cole nazvao je Obamin plan "fantazijom".

Šef osoblja Američkih zračnih snaga General Mark Welsh nedavno je upozorio da SAD neće moći parirati pojedinim zemljama ukoliko dođe do rezanja proračuna.
 
On je istaknuo da druge zemlje prave zračne flote po uzoru na SAD, svakodnevno jačaju zračne snage te da će stoga pozicija SAD-a biti ugrožena u narednom periodu.

klix.ba