Dok Pep Guardiola odbija razgovarati o mogućem produženju ugovora s Bayernom, koji mu istječe u lipnju 2016., njemački mediji spekuliraju gdje će španjoski trener nastaviti karijeru.

Pojavile su se u informacije kako Guardiola planira preuzeti selekciju Katara za Svjetsko prvenstvo 2022., ali to je nešto dugoročniji plan. Prije toga Guardiola bi mogao sjesti na klupu Manchester Cityja, barem tako spekuliraju engleski i njemački mediji. Guardiola je u odličnim odnosima s katarskom vladajućom dinastijom, snažno je lobirao za Katar tijekom kampanje za izbor domaćina Mundijala, tako da kombinacija s katarskom reprezentacijom ima poprilično temelja. Ne treba ni govoriti da će za to biti krezovski plaćen.

Manchester City nije u vlasništvu Katarana, ali jest bliskim im Emiraćana, odnosno poslovne grupacije Abu Dhabi United Group, koja je u vlasništvu šeika Mansoura, člana kraljevske obitelji UAE-a, koja je u odličnim odnosima s katarskom dinastijom. Dakle, te dvije gurpacije trebale bi se lako dogovoriti kako će „podijeliti“ bivšeg trenera Barcelone.

Šeici žele Ligu prvaka

Emiratski šeici nisu zadovoljni učinkom Manuela Pallegrinija. Ako Manchester City završi sezonu bez ključnih trofeja, a to se čini sasvim izglednim, Čileanac će najvjerojatnije dobiti otkaz. Arapima neće biti problem isplatiti mu otpreminu za preostalu godinu ugovora. Novac je tu najmanji problem. Puno je kompliciranije pitanje gdje pronaći trenera koji bi bio u stanju napraviti dodatni iskorak? Mancini i Pellegrini nisu mogli dalje od domaćeg prvenstva, a konačni cilj „građana“ ipak je Liga prvaka. Šeici su izgubili strpljenje, ne žele polovična rješenja, već isključivo top stručnjaka na klupi svoje skupe igračke. Katalonac se nameće kao logičan izbor.

Guardiola je ostao u dobrim odnosima sa svojim bivšim suradnicima iz Barcelone, a sada direktorima Cityja, Ferrano Sorianom i Txikijem Begiristainom, što je druga ili možda prva linija argumentacije zašto Guardiola odugovlači s produživanjem potpisa ugovora s Bayernom. Čini se da Španjolac kakulira i čeka pravi trenutak za konačnu odluku.

Ponuda koja se ne odbija

Engleski mediji jučer su pisali kako su vlasnici Cityja već spremili multimilijunsku ponudu za trenera Bayerna koja se teško može odbiti. Njemački Kicker smatra kako ključ cijele priče ipak leži u rezultatima koje će Guardiola ove sezone ostvariti s Bayernom. Bundesliga je već zakaparena, ali čelnici i navijači njemačkog diva time neće biti zadovoljeni, Bavarci žele Ligu prvaka.

Jupp Heynckes visoko je podigao letvicu osvojivši trostruku krunu, tako da se Guardiolia mjeri isključivo po tom učinku. Nakon Bayernova debakla u polufinalu Lige prvaka prošle sezone u sudaru s Real Madridom, Guardiolina karizma je ponešto potamnjena. Još jedan „kiks“ teško bi pao Bayernovim navijačima. U tom slučaju rastanak bi se činio neminovnim.

Radije maljem u glavu nego povratak u Barcelonu

„U nogometu se sve može okrenuti preko noći. Što danas vrijedi već sutra ne mora vrijediti“, simptomatičan je Guardiolin odgovor na pitanje o njegovim budućim planovima.

Iako je Guardiola navodno u jednom privatnom društvu kazao „ako vidite da se vraćam u Barcu, udarite me maljem u glavu“, neki analitičari ipak smatraju kako bi se Guardiola mogao vratiti u Barcelonu, ako Joan Laporta pobijedi na predsjedničkim izborima. No, to je hipoteza s teškim preduvjetom.

Guardiola nije zatvorio vrata mogućnosti da s Bayernom odradi ugovor do kraja, ali prilično je sugerirajuće njegovo odugovlačenje s odgovorom na produženje ugovora. Jasno je da kalkulira, ima barem tri kombinacije, ali ova sa Cityjem zvuči prilično uvjerljivo.

gol.dnevnik.hr