Određenim političkim strankama, koje javnost može lako prepoznati, obmanjivanje javnosti služi za opstruiranje uspostavljanja vlasti, rekao je ministar pravde u Vijeću ministara u tehničkom mandatu Josip Grubeša.

Na taj način, dodao je Grubeša, vješto prikrivaju svoje trenutne, a možda i dugoročne političke namjere u stvaranju dominantnog i nespornog statusa na području BiH.

“Vjerovali smo da je vrijeme jednoumlja i dominacije iza nas, ali neki to očigledno ne gledaju na takav način”, rekao je Grubeša za “Glas Srpske”.

On je naglasio da ministri iz HDZ-a nisu ni u jednom trenutku opstruirali rad već su, naprotiv, u punom kapacitetu dali doprinos radu ovog Vijeća ministara.

“Valjda nije grijeh to što naglašavamo važnost formiranja novog Vijeća ministara koji će odslikati izborne rezultate iz 2018. godine”, rekao je Grubeša.

Prema njegovim riječima, nekima to očigledno odgovara, jer nemaju izborni legitimitet i željeli bi da ovo stanje potraje što duže, pa da se tako i zadrže na zaposjednutim funkcijama.

Govoreći o radu Vijeća ministara u periodu dok se očekuje formiranje novog saziva, on je rekao da dosta toga još stoji i čeka neka druga ili bolja vremena, a razlog su, kako je naveo, nerijetko samo kratkoročne političke i stranačke potrebe s ciljem postizanja jeftinih političkih poena.

Komentirajući neusvajanje Revidirane strategije za procesuiranje ratnih zločina, Grubeša je izrazio uvjerenje da će ova važna strategija ugledati svjetlo dana.

On smatra da je, umjesto politizacije, potrebno slušati stručnjake. “Za našu budućnost neophodno je da se okončaju predmeti ratnih zločina i da ovo poglavlje naše tužne povijesti jednom zauvijek ostavimo iza sebe”, kaže Grubeša.