Izaslanstvo EUROJUST-a boravilo je u dvodnevnoj posjeti Bosni i Hercegovini, s ciljem intenziviranja suradnje u ostvarivanju međunarodne pravne pomoći u kaznenim stvarima, te provođenja pripremnih aktivnosti za početak pregovora o sporazumu o suradnji između Bosne i Hercegovine i EUROJUST-a.

Potpisivanjem sporazuma, Bosna i Hercegovina bi postala sastavni dio europskog sustava pravosudne suradnje u borbi protiv svih oblika prekograničnog kriminala.

Izaslanstvo EUROJUST-a sastalo se s predstavnicima Ministarstva pravde BiH, Tužiteljstva BiH i Agencije za zaštitu osobnih podataka u BiH.

Ministar pravde BiH Josip Grubeša izrazio je veliko zadovoljstvo zbog intenziviranja aktivnosti u suradnji sa EUROJUST-om, ističući da će Ministarstvo učiniti sve potrebne napore kako bi početak pregovora uslijedio u što skorijem razdoblju.

''Efikasna pravosudna suradnja s drugim državama i bolja koordinacija pravosudnih institucija na svim razinama u Bosni i Hercegovini od ogromne je važnosti za pravosudni sustav i borbu protiv krimanala. Činjenica je da kriminalne skupine ostvaruju dobru suradnju, bez obzira na granice, te granice ne smije biti prepreka ni kada je u pitanju borba protiv ove pošasti'', rekao je Grubeša.

Na sastanku je dogovoreno formiranje timova nadležnih za daljnje pripreme i stvaranje mehanizama za pregovore o sporazumu.

Inače, u radu EUROJUST-a sudjeluju predstavnici država članica Europske unije radi povećanja efektivnosti suradnje i koordinacije između nadležnih tijela država članica EU u provođenju istraga i gonjenja teškog prekograničnog i organiziranog kriminala, kao i za unaprjeđenje postupaka pružanja složenijih oblika međunarodne pravne pomoći u kaznenim stvarima i ubrzanje postupaka izručenja.

Studijski posjet EUROJUST-a, podržan je od EU IPA 2014. projekta "Mreža tužitelja zapadnog Balkana'', priopćeno je iz Ministarstva pravde BiH.