Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine nije jedina institucija koja će popunjavati upitnik, na upitnik Europske komisije će odgovarati sve institucije sektora pravde pojedinačno, ukupno 15 institucija i veliki broj sudova i tužiteljstava u Bosni i Hercegovini i sve one imaju svoj dio odgovornosti u ovom procesu - rekao je ministar pravde BiH Josip Grubeša u intervjuuu za Oslobođenje.

Naveo je da Ministarstvo pravde BiH ima kapacitete, prije svega u smislu stručne i profesionalne osposobljenosti zaposlenih, dok s druge strane "nama posao olakšava to što smo svojim sudjelovanjem u Strukturalnom dijalogu o pravosuđu sve vrijeme aktivno radili na pripremanju odgovora na upitnik".

Važno je napomenuti, kazao je Grubeša, da je veliki broj preporuka Europske komisije, a njih je do sada bilo više od 70, već inkorporiran u naše pravosuđe.

- S druge strane, treba naglasiti da su pitanja Europske komisije prilika da razmotrimo sva preostala otvorena pitanja i da ona budu riješena u skladu s europskim standardima i načelima. Kvalitetno odgovoren upitnik nije samo interes Europske unije, već prvenstveno vlasti i građana BiH kojima je potrebno bolje i učinkovitije pravosuđe - rekao je ministar pravde BiH.  

Podsjetio je da se vrlo često postavlja pitanje nepristranosti, odnosno neovisnosti pravosuđa BiH u budućem vremenu.

- BiH je već dugo u procesu reforme pravosuđa, i to je svima poznato, ali nepoznanica je zašto se o neovisnosti pravosuđa govori kao nečemu što treba dostići u budućnosti, a ne o nečemu što je već zajamčeno našim propisima. Naime, istina je da je to naša obveza iz SSP-a, ali je to kao takvo u normativnom smislu u našem pravnom sustavu davno ispoštovano, s obzirom na to da "neovisnost" nalaže da suci ne smiju biti u podređenom položaju u odnosu na javnu vlast, što je zakonski u potpunosti pokriveno, dok "nepristranost" suda implicira da suci ne smiju imati predrasude o predmetu u kojem trebaju donijeti odluku, kao niti da postupaju na način da promoviraju interese jedne od stranaka u postupku - rekao je, između ostalog, Grubeša u intervjuu za Oslobođenje.

Ministar pravde BiH podržava neovisnost pravosuđa, ali isto tako smatra da svatko treba odgovarati za povjerenu funkciju i obavljeni posao.