Strukturalni dijalog o reformi pravosuđa u BiH, koji traje godinama, ne donosi rezultate i očigledno je da postoje određene grupe i politike koje bi htjele zadržati postojeće stanje, što nije dobro ni za pravosuđe ni za građane u BiH, ocijenio je ministar pravde u Vijeću ministara Josip Grubeša.

Grubeša je naglasio da građani u BiH imaju pravo na nezavisno, nepristrano i efikasno pravosuđe koje se bori protiv teških krivičnih djela, naročito organiziranog kriminala i korupcije, s obzirom na to da je vladavina prava u srži procesa europskih integracija.

''Bez obzira na to što se dogovori u vezi sa strukturalnim dijalogom nisu već dugo održali, Ministarstvo pravde /u Vijeću ministara/ stalno radi na zakonima iz djelokruga svojih nadležnosti koji se tiču reforme pravosuđa. Za svaki od nužnih zakona formirane su radne grupe sastavljene od stručnjaka iz tog područja sa svih razina, a koji treba da ponude najbolje rješenje za nedostatke koji su uočeni", rekao je Grubeša za "Glas Srpske".

Prema njegovim riječima, reforma je potrebna što prije jer je povjerenje u pravosuđe ozbiljno narušeno, što je veoma loše za vladavinu prava u BiH i za put BiH "prema euroatlantskim integracijama".

Govoreći o koracima koje treba poduzeti u vezi s realizacijom Revidirane strategije za rad na predmetima ratnih zločina, Grubeša je rekao da ona ima devet strateških ciljeva, te da je prva aktivnost Ministarstva pravde priprema i dostavljanje Vijeće ministara odluke o formiranju nadzornog tijela, prenosi Srna.

Naveo je da je strateškim ciljem utvrđeno postupanje Tužiteljstva BiH i Suda BiH u skladu sa Zakonom o kaznenom postupku BiH i kriterijem iz Aneksa A, te dodao da će nadležni u narednom periodu definirati preciznije kriterije za raspodjelu predmeta na odgovarajuće razine.

Grubeša je ocijenio da se zakašnjenje u usvajanju Revidirane strategije može odraziti na dalji rad na ovim predmetima, ali da se može očekivati je da će rokovi biti poštovani.