Josip Grubeša, ministar pravde Bosne i Hercegovine u Danu uživo na N1 rekao je da je sramotno što su akteri afere "Respiratori" na slobodi i da im nisu izrečene nikakve mjere. On je rekao kako je ta afera sramota i katastrofa koja je obišla čitav svijet.

"Ja moram biti na svoju ruku i stati na stranu pravosuđa. Javnost je na ovoliki način zainteresirana. Ovo je katastrofa i sramota koja je obišla čitav svijet. Vjerujem da će pravosuđe raditi", kazao je poručivši da se nada kako neće biti smetnji u tome da se dođe do rasvjetljenja kompletne afere.

"Bit ću presretan ako se predmet završi. Ne možemo govoriti da je netko kriv ili ako se ne dokaže krivnja", poručio je.

Međutim, je li reakcija zakašnjela?

"Moram reći da je sramotno što su akteri na slobodi, a nisu im određene mjere. Vraćam se na to da vjerujem da će tužiteljstvo okončati istragu do kraja i da ćemo imati brzo epilog", naveo je.

"Ne želim da utječem i djelujem na rad pravosuđa. Vjerujem im da će napraviti posao do kraja. Ima previše dokaza koji isplivaju. Realno je očekivati da će predmeti imati svoj epilog", poručio je.

Budući da se "vruć krompir" prebacuje sa jedne na drugu stranu - i da su možda ukljčeni ljudi s vrha vlasti Grubeša je poručio:

"Ako tužiteljstvo nađe vruć krumpir, naći će sve aktere koji ga drže. Vrlo brzo očekujem epilog. Ne brzopleto, nego da u što kraćem roku procesuiraju istragu", izjavio je Josip Grubeša za N1.

Komentirajući "korona partyje" na kojima su akteri bili Staša Košarac i Siniša Ilić, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa i zamjenik ministra civilnih poslova - Grubeša je kazao da bi trebali snositi posljedice.

"Smjena ili ne - to treba odlučiti onaj ko ih je postavio", izjavio je.

Ministarstvo pravsuđa je u prvom mandatu donijelo dovoljno zakona, istakao je gost N1.

"Ono što moram reći, otvoreno govoriti, nažalost, nismo uspjeli u poslu da reformiramo pravosuđe na nivou BiH. Nismo donijeli Zakon o sudovima, i iskorak da napravimo u Zakonu o VSTV. Prema svemu što smo radili - bili smo spremni za jedan takav iskorak", poručio je.

Grubeša je rekao kako je sve u pravosuđu orijentirano na VSTV.

"Mislim da bi VSTV trebao podijeliti odgovornost i obaveze na druge institucije. Pogotovo na ministarstvo pravde koje ima kapacitete da poboljša rad pravosuđa. Imali smo puno sastanaka, razgovarali smo. Milan Tegeltija nije VSTV. Tamo je 15 osoba koje predstavljaju svoje institucije. to je zatvoren sustav i dolazi teško do izmjene pogotovo ako izmjene dolaze iz političke sfere", kazao je.

Na koncu je ministar pravde komentarisao i najavljenu misu za žrtve Bleiburga, rekavši da on najavu nije shvatio kao najavu za Bleiburg.

"Nego za žrtve II svjetskog rata. Nisam razumio da se konkretno tiče Bleiburga. Dolazim iz kraja gdje je u II svjetskom ratu u dva dana ubijeno 1.200 Bošnjaka i Hrvata. Ne bih miješao politiku i vjeru. BiH se treba osloboditi takvih razgovora. Trebamo se okrenuti budućnosti, a prošlost ostaviti stručnjacima. Uzaludno se podigla prašina. Crkva je napravila stvar da će se moliti za sve pokojne", rekao je gost N1.

Rekao je Grubeša u Danu uživo i to da je brojnost Hrvata smanjena, ali i da Hrvati vole Sarajevo u kojem žive. Rekao je da je iz razgovora sa Hrvatima iz Sarajeva saznao da ih najviše boli što se "osjeaćaju kao građani drugog reda".