Ministar vanjskih i europskih poslova RH Gordan Grlić Radman izjavio je u četvrtak na Plehanu kod Dervente da Hrvatska ustraje u tome da Hrvati u Bosni i Hercegovini mogu birati svoje političke predstavnike u vlasti i biti jednakopravni i konstitutivni s druga dva naroda u toj zemlji.

"Nama je interes da položaj hrvatskog naroda u BiH bude onakav kakav je zajamčen Daytonskim sporazumom. BiH je jedna država od dva entiteta i tri konstitutivna naroda koji trebaju biti jednakopravni, što znači da svaki narod bira svoje vlastite predstavnike na svim razinama vlasti", rekao je Grlić Radman.

Hrvatski šef diplomacije koji je izjavu dao pošto je nazočio potpisivanju sporazuma o nastavku obnove u ratu uništenog franjevačkog samostana sv. Marka Evanđelista u Plehanu kod Dervente u Republici Srpskoj podsjetio je na obveze Hrvatske kao potpisnice Daytonskog sporazuma.

"Hrvatska država kao supotpisnica Daytonskog sporazuma, ali i temeljem ustavne obveze dužna je skrbiti za Hrvate u BiH", rekao je.

Obnovu franjevačkog samostana koji su u ratu porušile postrojbe Vojske Republike Srpske financira hrvatska vlada i brojni dobrotvori, predstavnici Hrvata toga kraja i institucije bosanskohercegovačkih Hrvata okupljene oko Hrvatskog narodnog sabora.

"Važna je obnova ovoga objekta kao simbola povratka i želje Hrvata da žive na prijeratnim ognjištima", dodao je Grlić Radman.