Strah i neizvjesnost vladaju ovih dana Grčkom, a masovna panika stanovništva da će banke ostati bez novca pridonijela je da se poveća financijska rupa iz koja zemlje očajnički želi izaći. Dugi redovi pred bankomatima u kojima neki čekaju dugo da bi izvadili novac slika je koja se ova dva dana može vidjeti u glavnom gradu Ateni i u mnogim drugim mjestima u Grčkoj. Dugih redova je bilo čak i u tri sata ujutro. Smatra se da je nekoliko milijardi eura u roku od nekoliko tjedana izvučeno iz banaka u zemlji, ali stvari su se pogoršale u zadnjih 48 sati kad je gomila Grka požurila pred banke.

Masovno povlačenje novca slijedi nakon vijesti da zemlja nije postigla sporazum s međunarodnim kreditorima o izlasku iz gospodarske krize te da će građani 5. srpnja na referendumu odlučivati o tome treba li Grčka prihvatiti paket reformi koji su predložili vjerovnici u zamjenu za nove zajmove kojima bi zemlja izbjegla stečaj.

U strahu da će banke ostati bez novca mnogi su požurili podići gotovinu dok, kako kažu, “redovi nisu postali duži”. Znaju da se uz masovno povlačenje novca iz banaka kriza samo produbljuje, ali kao hladan tuš bila je informacija da Europska središnja banka može prestati s izvanrednim posuđivanjem novca Grčkoj, za koju se poslije doznalo da je spekulacija.

To i činjenica da grčka vlada planira zatvoriti banke u ponedjeljak i ograničiti iznose koji bi se mogli podići s računa, izazvalo je veliku paniku među stanovništvom. Grci su očito zbunjeni od nagađanja i predviđanja.

- Iskreno se bojim što će se dogoditi. Nemam novac u banci, ali u ovome trenutku i da imam, ne bih držao taj novac ni u jednoj banci jer u vrijeme krize teško je vjerovati institucijama. Savjetovao sam sinu da podigne svoj novac prije nego što se sruši cijeli financijski sustav ove zemlje - govori Aristides J., 58-godišnji stanovnik Atene koji očito nije optimističan nakon teškog tjedna koji je doživjela njegova zemlja.

Većina Grka doslovno je postala ovisna o vijestima i kontinuiranim raspravama kojih ima na svakoj televiziji pa su se upravo zato fotografije redova ispred bankomata brzo proširile diljem zemlje, šireći paniku. Vlada je nekako sporo reagirala i nije zaustavila masovno povlačenje novca fokusirajući se na kampanju o provedbi nadolazećeg referenduma.

Grčki parlament je jučer sa 178 glasova od 300 zastupnika odobrio odluku o njegovoj provedbi. Za referenduma su glasovali i zastupnici iz krajnje desnice Zlatna zora, a protiv provedbi referenduma bili su zastupnici iz oporbenih Nove demokracije, PASOK-a, stranke To Potami i komunističke KKE.

Grci su sada zbunjeni nakon što je premijer Aleksis Tsipras u svom sedmominutnom obraćanju pozvao građane da glasuju protiv dogovora jer, kako je rekao, vjerovnici zahtijevaju nove rezove u plaćama i mirovinama i povećanje PDV-a na hranu.

Dva istraživanja javnog mnijenja pokazuju da većina Grka ipak želi zadržati euro, te da bi radije ostali u eurozoni, strahujući da će zemlja inače otići u stečaj. (jutarnji.hr)