Policijski službenici Granične policije BiH, prema naredbi Suda i Tužiteljstva BiH su u više bh. gradova uhitili devet osoba te pretresli 10 lokacija, a u okviru akcije “Marakan” u vezi s krijumčarenjem migranata.

Uhićene osobe će nakon kriminalističke obrade uz izvještaj o počinjenom kaznenom djelu biti predane Tužiteljstvu BiH. Također, privremeno su oduzeta četiri putnička vozila, određena količina opojne droge i streljiva, prenosi Klix.ba.

Akcija je provedena na području Bijeljine, Brčkog i Donjih Žabara. Aktivnosti policijskih službenika usmjerene su protiv organizirane kriminalne grupe koja je od siječnja do travnja 2019. godine na području Bijeljine, Brčkog, Bihaća i Gradiške krijumčarila migrante iz zemalja visokog migracijskog rizika, a najčešće Pakistana, Irana, Iraka i Sirije.

Kako je naglašeno, pripadnici GPBiH tijekom provođenja akcije kodnog naziva “Marakan” dokumentirali su više slučajeva krijumčarenja osoba s područja Srbije u BiH, te njihovo daljnje prebacivanje u zemlje Europske Unije. Identificirano je 11 državljana BiH koji su prokrijumčarili više od 140 migranata čime su stekli značajnu protupravnu imovinsku korist.

S povećanim pritiskom migranata na granicu BiH pojačali smo i aktivnosti s ciljem otkrivanja kaznenih djela u vezi s krijumčarenjem ljudi. U 2018. i 2019. godini pripadnici GPBiH evidentirali su 78 kaznenih djela ‘krijumčarenje ljudi’, te osam ”organiziranje skupine ili udruženja za vršenje KD krijumčarenje migrantima” i realizirali niz akcija na presijecanju krijumčarenja migranata na dijelu tzv. balkanske krijumčarske rute (Taurus, OX, Centar). Uspješna realizacija akcije rezultat je profesionalizma i predanosti službenika Središnjeg istražnog ureda, ali i drugih postrojbi GPBiH koje su u njoj sudjelovale: za nadzor i promatranje, PGP Bijeljina, postrojba za podršku i kontrolu terenskih ureda Zapad, Sjeverozapad i Istok. I u ovoj akciji veoma je značajna izuzetna suradnja GPBiH s Tužiteljstvom i Sudom BiH, poručeno je iz Granične policije Bosne i Hercegovine.

Istaknuta je podrška Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu, Službe za poslove sa strancima BiH, ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske i Tuzlanskog županije.