Granična policija BiH priopćenjem se obratila javnosti povodom, kako navode "špekulacija pojedinih medija i širenja poluinformacija inzistirajući na neprofesionalno obavljanje granične kontrole pripadnika Granične policije BiH".

Razlog napisima su povremene gužve na graničnim prijelazima, točnije na Međunarodnom graničnom prijelazu Zupci gdje kako navode "pojedini mediji tvrde kako granični policajci čekanjem maltretiraju građane".

"Policijski službenici Granične policije BiH postupaju sukladno Zakonu o graničnoj kontroli, a najviše zadržavanja je na najfrekventnijim graničnim prijelazima. Prosječni dnevni promet na Međunarodnom graničnom prijelazu Zupci je oko 10 000 putnika, zadržavanja su povremeno duža od sat vremena, s obzirom na to da se obavljaju detaljne provjere za strane državljane i obvezno utvrđivanje uvjeta ulaska u BiH", kazali su iz Granične policije BiH.

Kako navode, u posljednjih mjesec dana granicu je prešlo 3.521.499 osoba.

"S obzirom na to da je u tijeku turistička sezona, logično je da je na graničnim prijelazima povećan broj osoba i vozila kako na ulazu, tako na izlazu iz Bosne i Hercegovine. Stoga, ovim putem apeliramo na putnike da prate stanje na graničnim prijelazima putem relevantnih stranica i da koriste alternativne granične prijelaze, kako bi se rasteretili najfrekventniji granični prijelazi, imajući u vidu da je tijekom turističke sezone odobren međunarodni promet putnika preko pojedinih graničnih prijelaza za pogranični promet", poručili su iz Granične policije.

Ističu kako su se u posljednje vrijeme našli na meti niza dezinformacija što utječe na njihov kredibilitet kao institucije.