Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić u utorak je u sjedištu Granične policije BiH prisustvovao svečanosti primopredaje sustava za nadzor granice te polaganju zakletve XI klase kadeta ove policijske agencije.

Nakon što je prošle godine donirala 37 terenskih vozila policijskim agencijama u BiH, Vlada Japana je za 20 vozila Granične policije BiH i dva vozila MUP-a RS osigurala i sustave za nadzor koje će omogućiti veću mobilnost i lakši nadzor granice.

Konkretna podrška

Uz ministra Nešića prisutnim su se obratili veleposlanik Japana u BiH Masami Kinefuchi, direktor Granične policije BiH Mirko Kuprešaković i načelnik policijske uprave Istočno Sarajevo Branimir Šehovac.

Veleposlanstvo i Vlada Japana uz raniju značajnu pomoć i opremanje službi zaštite i spašavanja, na ovaj način je nastavila jačanje kapacitete sektora granične sigurnosti u BiH.

Ministar Nešić istaknuo je da je ovo značajna i konkretna podrška policijskim agencijama da lakše i efikasnije obavljaju svakodnevne zadatke.

Dodao je da će Ministarstvo sigurnosti BiH kroz svakodnevne aktivnosti i suradnju s međunarodnim partnerima nastaviti da jača kapacitete sigurnosnih agencija.

Novi kadrovi

Osim suvremene opreme, Granična policija je kadrovski pojačana s 22 mlađih inspektora.

Direktor Kuprešaković je istaknuo kako je od neprocjenjivog značaja zapošljavanje mladih ljudi te da će to u velikoj mjeri pridonijeti sigurnosti svih građana BiH, kao i jačanju kapaciteta Granične policije Bosne i Hercegovine.

Ministar Nešić je naglasio da se nakon skoro tri godine otklonjen zastoj i nastavljeno popunjavanje Granične policije mladim kadrovima.

"To je izuzetno važno ne samo zbog nedostajućih kadrova u Graničnoj policiji, već da priliku dobivaju mladi ljudima koji će u godinama koje su ispred nas činiti okosnicu u suprotstavljanju svim vidovima prekograničnog kriminala", kazao je Nešić.