Europska komisija predložila je danas uvođenje Europskog sustava za informacije i odobravanje putovanja /ETIAS/ prema kojem će građani zemalja izvan EU plaćati pet eura po osobi za ulazak u Schengensku zonu.

U priopćenju objavljenom u Bruxellesu navodi se da će taksu plaćati samo osobe starije od 18 godina, da će ona važiti pet godina i za više ulazaka.

U tekstu se dodaje da će izdavanje odobrenja za putovanje biti "jednostavno, jeftino i brzo", te da u većini slučajeva neće trajati duže od nekoliko munuta. Za izdavanje dozvole potrebni su podaci iz važeće putovnice.

U tekstu se napominje da dozvole za putovanje ne predstavljaju vize, nego "jednostavniji režim koji je naklonjen posjetiteljima".

"Državljani zemalja s viznom liberalizacijom i dalje će moći putovati bez viza, ali će morati dobiti jednostavno odobrenje za putovanje prije samog putovanja u schengensko područje", navodi se u priopćenju.

ETIAS će skupljati informacije o svima koji putuju bez viza u EU, kako bi se omogućile efikasnije kontrole vanjskih granica EU i poboljšala unutrašnja sigurnost i istovremeno olakšala legalna putovanja preko schengenskih granica, dodaje se u priopćenju.

Komesar EU za sigurnost Julian King rekao je ovim povodom da "teroristi i kriminalci ne mare puno za nacionalne granice" i da je suradnja jedini način da oni budu zaustavljeni.

Komesar EU za unutarnje poslove i migracije Dimitris Avramopuls rekao je da je ETIAS "karika koja nedostaje u reguliranju granica" i da "otvorenost Europe ne može postojati na štetu njene sigurnosti.

Prvi.tv