Krajem prošlog tjedna je završena trodnevna akcija čišćenja, u kojoj je sudjelovalo 300 učenika iz pet osnovnih škola i 30 volontera iz sedam udruga građana iz Jablanice, Posušja i Tomislavgrada na području Parka prirode Blidinje.

Ova akcija označava početak šire kampanje za prevenciju nepravilnog odlaganja otpada te jačanja svijesti o važnosti zaštite prirode i okoliša na području Parka prirode Blidinje, koja se provodi pod sloganom ''Malo je potrebno da napraviš promjenu''. U sklopu kampanje organizirana su i predavanja o ekologiji, prirodnom i kulturnom nasljeđu, opasnostima u prirodi, te zaštiti biljnog i životinjskog svijeta, priopćeno je.

Kampanja je rezultat inicijative Udruge ‘Visit Blidinje', uz podršku EU ProLocal programa, koji podržava promociju i pozicioniranje Blidinja kao atraktivne turističke destinacije, kao i unaprjeđenje lokalnog gospodarstva. Podršku u implementaciji su pružili i Općine Jablanica, Posušje i Tomislavgrad, kao i učenici i nastavnici osnovnih škola, te članovi planinarskih društava, gorskih službi spašavanja i ostalih udruga koje djeluju na području ovog Parka prirode. Upravo je suradnja više lokalnih uprava, obrazovnih institucija i nevladinog sektora to što ovu inicijativu čini jedinstvenom u Bosni i Hercegovini.

U okviru akcije čišćenja na pet lokacija na području Parka prirode sakupljeno je ukupno 2.000 kilograma otpada, najviše staklenih boca, limenki, starih konzervi i guma, stoji u priopćenju.

''Akcija jeste lokalnog karaktera, ali je iznimno važna za čitavu državu jer odražava duh kolektivne savjesti i zajedničkog cilja za sve nas u BiH, ali i na ovoj zelenoj planeti'', kaže Ante Vukadin, predsjednik Planinarskog društva "Orlova stina" iz Tomislavgrada, čiji su članovi učestvovali u akciji čišćenja.

EU ProLocal finansira Europska unija sa 9 milijuna eura, a dodatnih 4 milijuna eura je osigurala Vlada Njemačke. Program implementira Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH. U tom cilju, radi se na uvođenju višekratnih vrećica za otpad, postavljanju zelenih otoka, te uvođenju eko patrole. Posebna pažnja u okviru programa posvećena je održivom razvoju što odražavaju i ovakve aktivnosti.