Građani Bosne i Hercegovine plaćaju najviše cijene mobilnih usluga u regiji, zaključak je Regulatorne agencije za komunikacije Bosne i Hercegovine u usporednoj analizi koju je načinila ova agencija, prenosi Večernji list BiH.

Nužno sniženje cijena

U ovoj analizi, načinjenoj na osnovi zahtjeva Parlamenta Bosne i Hercegovine, obuhvaćena su tri dominantna telekom operatera u Bosni i Hercegovini, i to BH Telecom, Telekom Srpske i HT Mostar.
Cijene usluga su uspoređene s onima u Republici Hrvatskoj, Republici Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji.

Iz Povjerenstva za promet i veze Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH smatraju kako su cijene mobilne telefonije u Bosni i Hercegovini veće od onih mobilne telefonije u regiji, te se one, želi li se mobilna telefonija u Bosni i Hercegovini i dalje razvijati, moraju sniziti.

Jedan od pokazatelja ostvarenog stupnja razvoja na tržištu mobilne telefonije je stopa korištenosti usluga mobilne telefonije.
Iako je evidentan rast broja korisnika mobilne telefonije u BiH, on je još uvijek ispod prosjeka zemalja u regiji.
U cilju približavanja cijena na bh. tržištu onim u regiji, Regulatorna agencija za komunikacije Bosne i Hercegovine predlaže nekoliko mjera, i to sniženje cijena pretplate paketa za korisnike male/srednje/velike potrošnje, povećanje bonusa uključenih u mjesečnu pretplatu, uvođenje dodatnih tarifnih opcija za dokup prometa, ograničavanje minimalne duljine trajanja bonova za dopunu prepaid  računa, uvođenje povoljnijih obračunskih jedinica i izjednačavanje cijena poziva unutar vlastite i prema drugim mrežama, piše Faktor.

Problem s kojim se Bosna i Hercegovina suočava, što u velikoj mjeri usporava daljnji razvoj tržišta mobilne telefonije, je nedonošenje strateških dokumenata, kao što su politika sektora telekomunikacija, koja je istekla 2012. godine, ali i nedonošenje strategije razvoja širokopojasnog pristupa u BiH.
Bosna i Hercegovina je jedina zemlja u regiji koja nema ovaj strateški dokument, što bi nesumnjivo, unaprijedilo učinkovitost regulacije i kompletnog tržišta elektroničkih komunikacija.

Cijene ostaju iste

Da građani Bosne i Hercegovine ne trebaju u ovoj godini očekivati smanjenje cijena kad je u pitanju mobilna telefonija potvrdili su za Faktor.ba iz sva tri bosanskohercegovačka mobilna operatera. Iz m:tela su za ovaj medij potvrdili kako tijekom 2016. godine neće doći do promjene cijena njihovih usluga fiksne i mobilne telefonije. Slično su kazali i iz BH Telecoma gdje su dodali kako redizajn njihove ponude neće podrazumijevati povećanje cijene.
Ni korisnici HT Eroneta u 2016. godini neće osjetiti promjene cijena telekomunikacijskih usluga.