Broj pacijenata liječenih od teških malignih oboljenja u Federaciji BiH doseže čak 9.580, objavio je Dnevni avaz navodeći kako je riječ o alarmantnim podacima Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH, koji je prošle godine za citostatike i radioterapiju izdvojio 44.514.061 KM.

Kada su u pitanju maligna oboljenja, a sudeći prema podacima Zavoda, građani Federacije najviše obolijevaju od karcinoma dojke, pluća, limfoma, leukemije i raka debelog crijeva. Dosadašnji podaci zdravstvenih ustanova pokazuju zabrinjavajuće visok postotak smrtnosti od teških oboljenja, i to 20 posto, ali, ako bi se tome dodali podaci o broju umrlih od moždanih udara i infarkta, penje se na 30 posto.

Da bi liječenje onkoloških slučajeva trebalo biti prioritet, pokazuju podaci da je od raka dojke prošle godine liječeno 3.577 žena, a od raka pluća čak 1.031 građanin. Posebno zabrinjavaju podaci da lani nije urađena nijedna transplantacija srca ni u jednom kliničkom centru u BiH, dok je samo četvero građana bilo podvrgnuto transplantaciji jetre.

Prof. dr. Emir Solaković, kardiovaskularni kirurg, kaže da je Bosna i Hercegovina, nažalost, prva na listi kada je riječ o smrtnosti građana od teških oboljenja. Navodi i da ljudi svakodnevno umiru i od moždanih i srčanih udara.

''Država, nažalost, ne misli o svom narodu, a organizam je tako napravljen da sve utječe na imunološki sustav, koji je kod naših građana oslabljen zbog sekiracije, depresije, loše ishrane, siromaštva, mase problema, a upravo takav obrambeni sustav bolest napada sa svih strana'', kaže za Avaz dr. Solaković.

Komentirajući poražavajuće podatke o malom broju transplantacija, kazao je da je "grehota ne misliti na te ljude i ne pomoći im". Apelirao je na građane da čuvaju zdravlje, jer su prepušteni sami sebi. Navodi i da kao društvo gubimo bitku, jer naša zemlja nema nikakvu strategiju da ovakvo stanje spriječi.

''Žalosno je da je sve kod nas tako nepošteno i da se tako malo sredstava i pažnje posvećuje ljudima koji moraju na transplantacije. Pa, samo da netko ode da pogleda one siromahe gdje se rade kemodijalize, pa neka vide kroz što prolaze'', kaže dr. Solaković, koji konstatira da u našoj zemlji sve više umiru mladi ljudi.

Podsjećamo, Vlada FBiH donijela Odluku o prihvaćanju Prijedloga protokola o suradnji na području transplantacijske medicine koji će biti zaključen između Federalnog ministarstva zdravstva i Ministarstva zdravlja Republike Hrvatske.

Potpisivanjem ovog protokola državljani Federacije BiH bit će u mogućnosti da budu uključeni na Listu čekanja Republike Hrvatske, odnosno Listu čekanja Eurotransplanta, tako da im budu osigurane usluge transplantacijskih zahvata za jetru i srce, iznimno i za bubreg.