U mjestu Grabovica između Mostara i Jablanice obilježena je 22. obljetnica stradanja Hrvata civila, koje su pripadnici Armije BiH mučki pobili u noći s 8. na 9. rujan 1993. godine. Obljetnica je započela polaganjem vijenaca kod spomenika civilnim žrtvama Domovinskog rata Grabovice. Ispred HDZ-a BiH i HNS-a vijence su položili i zapalili svijeće, predsjednik HDZ-a BiH  i HNS-a i predsjedatelj Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović sa izaslanstvom. Obljetnici su nazočili i drugi dužnosnici HDZ-a BiH i HNS-a sa svih razina vlasti.

Predsjednik Udruge hrvatskih stradalnika "Grabovica 93" Josip Drežnjak u svom govoru, prisjetio se još jednom pobijenih grabovčana, te istakao da ovi zločini nisu slučajni, nego ciljno urađeni. Spomenuo je da za ove zločine još uvijek nitko nije odgovarao, a u cilju pomirenja i zajedničke budućnosti treba procesuirati osumnjičene. "Kako graditi budućnost, a progone nas duhovi prošlosti. Ovdje na svakom koraku grabovačke zemlje tinja krv koja traži da se ovakvi zločini nikada i nikome ne ponove. Ako zaboravimo ove naše žrtve, ako zametemo sjećanja na stradanje i ne odamo počast njihovom stradanju i patnjama, nemojmo se čuditi ako se ovakva stradanja ponove opet. Ne nama, nego možda našim naraštajima", poručio je Drežnjak.

Nakon polaganja vijenaca, okupljeni su se u put križa zaputili prema mjesnom groblju gdje je služena sveta misa za poginule. Među 33 ubijenih, najmlađa Mladenka Zadro imala je samo 4 godine, a najstariji Marko Marić 87 godina. Od ukupno 33 žrtve, do sada je pronađeno njih 16, većinom nekompletnih posmrtnih ostataka. Za tijelima preostalih 17 žrtava Grabovice još se traga. „Mi se svake godine okupljamo na ovaj datum, i okupljat ćemo se i dalje kako bi pokazali onima koji niječu ova nedjela, te uvijek pozivat na pravdu", kazao je na kraju sv. mise  don Ivan Zovko župnik Grabovice, zahvalivši se svim nazočnim koji su došli odati počat stradalim žrtvama, te pozvao da se iduće godine dođe u još većem broju. Sv. misu na groblju u Grabovici za sve žrtve služio je mons. dr. Pero Sudar, pomoćni biskup vrhbosanski. (vecernji.ba)