Danas je posljednji dan kampanje za predsjedničke izbore u Hrvatskoj na kojima će u nedjelju 3.855.000 hrvatskih birača odlučivati ko će od 11 kandidata biti na čelu države idućih pet godina, aktuelna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović ili neko od njenih 10 “izazivača”.

Uoči izbora objavljene su nove ankete.

Hrvatska radiotelevizija (HRT) je, po najnovijoj anketi, javila da će se u drugom krugu nadmetati sadašnja predsjednica i kandidatkinja Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Kolinda Grabar-Kitarović i bivši premijer, socijaldemokrata Zoran Milanović.

Mjesečno istraživanje agencije “Promocija plus”, rađeno od 13. do 17. prosinca, pokazuje da Grabar-Kitarović osvaja 28,3 posto glasova, a kandidat Socijaldemokratske partije (SDP) 26,6 posto.

Inače, predsjednički kandidati, svih 11, posljednje dane iskoristili su da još jednom uvjere hrvatske državljane da zaokruže njihovo ime.

Predsjednički kandidat Miroslav Škoro u posljednjem danu kampanje uživo je dva sata odgovarao na pitanja koja su mu građani postavljali preko Facebooka. On je noć prije održao završni skup u Vukovaru.