Oko 86 migranata iz afričkih zemalja južno od Sahare spašeno je jučer s brodice blizu Kanarskog otočja, priopćili su španjolski spasioci. Zrakoplov koji su poslali spasioci isprva je procijenio da je na brodici dvjestotinjak ljudi i da je vjerojatno riječ o plovilu za kojim se traga na tom području pošto je prije gotovo dva tjedna isplovilo iz Senegala.

"Ne možemo još potpuno biti sigurni, ali možda je to isti brod", objavila je Salvamento Maritimo, španjolska služba za spašavanje na moru, koja je na kraju priznala da se prevarila u ocjeni.

Većina spašenih su muškarci

Među migrantima 80 je muškaraca i šest žena. Brod za spašavanje na moru dovezao ih je na otok Gran Canariju, gdje su ih preuzeli djelatnici Crvenog križa i pružili im liječničku pomoć, izvijestio je fotograf AFP-a. Nevladina organizacija Caminando Fronteras objavila je da je brodica s oko 200 migranata isplovila 27. lipnja iz Kafountinea, na jugu Senegala, oko 1700 kilometara od Kanarskih otoka.

"Obitelji su nas obavijestile o nestanku brodice o kojoj nemaju vijesti već nekoliko dana i mi smo dojavili španjolskoj i marokanskoj spasilačkoj službi", rekla je osnivačica te nevladine organizacije Helena Maleno.

U Španjolsku stiže puno ilegalnih migranata

Caminando Fronteras navodi da se još dva broda s ukupno 120 ljudi, koja su se 23. lipnja otputila iz Senegala, vode kao nestala. Iz Senegala, napose s njegova juga, polazi prema Europi velik broj ilegalnih migranata, a dobar dio njih dolazi na Stari Kontinent preko Španjolske.

Najnoviji podaci španjolskog ministarstva unutarnjih poslova pokazuju da su u prvom polugodištu u Španjolsku ilegalno stigla 12.704 migranta, od kojih većina (7213) na Kanarske otoke, što je za 11.3 posto manje nego u istom razdoblju prošle godine.

Migrantska ruta prema Kanarima sve je popularnija zbog zaoštravanja kontrole na Sredozemnom moru. Brodolomi su česti jer je putovanje iznimno opasno. Međunarodna organizacija za migracije (IOM) navodi da je od početka godine na putu prema Kanarima poginulo i nestalo 126 migranata. Caminando Fronteras navodi, pak, broj od 778 mrtvih i nestalih.