Cijena litre goriva u BiH očigledno će se vratiti na 3,5 KM.

Taman kad smo se počeli radovati značajno nižim cijenama goriva, odluka Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC), među kojima su Saudijska Arabija i Rusija, da smanji proizvodnju za dva milijuna barela nafte dnevno, izazvala je novi tsunami na svjetskom tržištu i rast cijena koji je uslijedio odmah po objavi ovakve odluke.

Osim što predstavlja prst u oko Zapadu i prihode agresora na Ukrajinu zadržava na visokoj razini, ova odluka pokrenula je novi val inflacije, pa će cijene s 3,11-3,16 KM po litri ponovno na 3,50 maraka, piše Avaz.

Taman smo bili amortizirali tih 10 posto, koliko se procjenjuje da Rusija sudjeluje u svjetskoj proizvodnji nafte, i ušli u razdoblje stabilnih cijena. Međutim, u posljednja tri dana nabavne rafinerijske cijene naglo rastu 28 feninga po litri. Ja radim 25 godina i nikada cijena u jednom danu, a to se dogodilo u četvrtak, nije skočila za 15 feninga, kazao je za sarajevske novine Milenko Bošković, predsjednik Udruge prometnika naftnih derivata FBiH.

Do kada će trajati ovakav trend, nitko sa sigurnošću ne može reći, distributeri u BiH cijenu za sutrašnji dan saznaju dan ranije po zatvaranju burzi, ali činjenica da je odluka proizvođača zabrinula i predsjednika SAD-a dovoljno govori kakve bi posljedice mogla izazvati.

Istovremeno će, podsjeća ekonomski analitičar Zoran Pavlović, novim paketom sankcija EU prema Rusiji biti onemogućen tranzit ruske sirove nafte Jansfovim naftovodom preko Hrvatske za zapadni Balkan. Bez ruske nafte tako bi mogla ostati i srbijanska rafinerija Pančevo, što će dodatno otežati opskrbu bh. tržišta.

BiH ima tu tužnu situaciju da je bez svoje rafinerije, kapaciteta i zaliha i, kad sve saberemo, nije nam slika nimalo pozitivna. Ako se dogodi sve ovo što je najavljeno, rezultat će biti daljnja poskupljenja goriva, upozorava Pavlović, javlja Avaz.

Jedino privremeno ukidanje trošarina i PDV-a na naftu i naftne derivate može ublažiti pokrenuti val poskupljenja, jer bi, u slučaju usvajanja takvih odluka, cijene nafte bile niže za 35, a benzina za 41 fening po litri.

Podsjetimo, cijena litre goriva u BiH opterećena je trošarinama, porezima, naknadama, cestarinama, desetinama nameta, pa od svakih 100 KM goriva nasutog u spremnik automobila državi ide 48 maraka.