U skladištu streljiva na zapadu Ukrajine buknuo je požar, priopćile su vlasti u utorak kasno navečer, naredivši zatvaranje zračnog prostora u krugu od 50 km i evakuaciju stanovništva.

Požar je potaknuo niz eksplozija topničkih granata u tom skladištu, 20-ak km udaljenom od područnog centra Vinnicje (370.000 stanovnika), rekao je glasnogovornik policije Jaroslav Trakalo, a prenosi Ukrajinska Pravda na svojoj mrežnoj stranici.

Počela je evakuacija mjesta Kalinivke, gdje je skladište, i nekoliko obližnjih sela, priopćila je ukrajinska policija. Po ljude su počeli dolaziti autobusi, no situacija je krajnje kaotična.

"Zračni prostor je zatvoren u krugu 50 km oko zone požara", objavio je pak na Facebooku Jurij Lavrenjuk, pomoćnik ukrajinskog ministra za infrastrukturu.
 

To je jedno od najvećih skladišta u zemlji, pišu ukrajinska glasila.

Kako javlja Radio Free Europe, svjedoci tvrde da se detonacije mogu čuti čak i u 260 kilometara udaljenom Kijevu.

Zamjenik ukrajinskog ministra informiranja Dmitro Zolotukin kaže da vjeruje kako je uzrok požara nesretan slučaj, no Zorjan Škirjar, savjetnik tamošnjeg ministra policije uvjeren je da je riječ o ruskoj sabotaži.

Golemi požar koji je u ožujku buknuo u skladištu oružja i streljiva u Balakliji, u okolici Harkiva, blizu pobunjenog istoka Ukrajine, potaknuo je također serijske eksplozije koje su trajale više dana, pri čemu je jedna osoba poginula.

U Ukrajini traje krvavi oružani sukob s proruskim pobunjenicima u kojemu je više od 10.000 ljudi poginulo od njegova izbijanja u travnju 2014.