U skladištu streljiva na zapadu Ukrajine buknuo je požar, priopćile su vlasti u utorak kasno navečer, naredivši zatvaranje zračnog prostora u krugu od 50 km i evakuaciju stanovništva.

Požar je potaknuo niz eksplozija topničkih granata u tom skladištu, 20-ak km udaljenom od područnog centra Vinnicje (370.000 stanovnika), rekao je glasnogovornik policije Jaroslav Trakalo, a prenosi Ukrajinska Pravda na svojoj mrežnoj stranici.

Počela je evakuacija mjesta Kalinivke, gdje je skladište, i nekoliko obližnjih sela, priopćila je ukrajinska policija.

"Zračni prostor je zatvoren u krugu 50 km oko zone požara", objavio je pak na Facebooku Jurij Lavrenjuk, pomoćnik ukrajinskog ministra za infrastrukturu.

To je jedno od najvećih skladišta u zemlji, pišu ukrajinska glasila.
 

Evakuirano 20.000 ljudi

Zbog eksplozija je evakuirano 20.000 ljudi. Savjetnik ministra policije Zorjan Škirjar tvrdi da se radi o ruskoj sabotaži.

Golemi požar koji je u ožujku buknuo u skladištu oružja i streljiva u Balakliji, u okolici Harkiva, blizu pobunjenog istoka Ukrajine, potaknuo je također serijske eksplozije koje su trajale više dana, pri čemu je jedna osoba poginula.

U Ukrajini traje krvavi oružani sukob s proruskim pobunjenicima u kojemu je više od 10.000 ljudi poginulo od njegova izbijanja u travnju 2014.