U blizini nuklearne elektrane Černobil stotine vatrogasaca pokušavaju spriječiti širenje šumskog požara kako ne bi ugrozio postrojenje te nanovo izazvao širenje radijacije. Ukrajina je u stanje pripravnosti podigla i rezervne snage Nacionalne garde te policiju, a požar za sada gasi 182 vatrogasca s 34 vozila, javlja RT.

-Situacija oko nuklearke Černobil se pogoršala - objavio je ministar unutarnjih poslova Ukrajine Arsen Avakov na svojoj Facebook stranici.

Požar je došao na 15 do 20 kilometara od samog postrojenja u kojem je 1986. godine došlo do najveće nuklearne katastrofe u historiji. Riječ je o najvećem požaru koji je pogodio Ukrajinu od 1992. godine.

Iako ministar Avakov tvrdi da je požarom ugroženo 400 hektara šume, predstavnik Greenpeacea Rusije kazao je Radio Moskvi kako je požar oko Černobila katastrofalan te da bi prema satelitskim snimkama mogao zahvatiti područje od čak 10 hiljada hektara.

Prava opasnost dolazi od izgaranja biljaka koje su upile radioaktivne tvari, upozorio je ekolog Christoper Busby.

-Kada se dogodila katastrofa, drveće je apsorbiralo radioaktivne tvari, a ono bilje koje je izraslo poslije apsorbiralo ih je iz zagađenog tla. Kada takvo drveće i bilje izgara, kao da opet imate Černobil. Radioaktivne tvari se oslobađaju izgaranjem i odlaze u zrak, a ljudi ih udišu', pojasnio je Busby.

Voditelj Zabranjene zone koja obuhvata područje 30-ak kilometara oko nuklearke Vasily Zolotoverkh izjavio je kako su nivoi zračenja za sada normalni dok je područje pod vatrom 'relativno čisto', prenosi Dnevnik.hr.