Goran Ivanišević primljen je u tenisku Kuću slavnih u Newportu tijekom svečanosti koja je održana u ponoć po srednjoeuropskom vremenu.

Legendarni hrvatski tenisač u Kuću slavnih je ušao kao dio Klase 2020., s umirovljenom španjolskom tenisačicom Conchitom Martinez, prenosi Index.hr.

U Kuću ga je preko videozida uveo legendarni John McEnroe, koji je za Gorana rekao da je bio jedini luđi tenisač od njega.

Prvi Hrvat u Kući slavnih

Ivanišević je prvi hrvatski tenisač u Kući slavnih, a najveće tenisko priznanje ukazano mu je tek nekoliko dana nakon 20. obljetnice njegovog najvećeg trenutka u teniskoj karijeri, osvajanja Wimbledona.
 

Kao što je čekao osvajanje tog turnira, čekao je i ovo uvrštenje.

Dvaput Pete Sampras i jednom Andre Agassi zaustavljali su ga u finalima travnatog Grand Slama, turnira koji najviše voli i poštuje, prije nego je sasvim neočekivano 2001., kao 125. tenisač svijeta, s pozivnicom organizatora, nizao suparnike za ostvarenje sna. Fredrik Jonsson, Carlos Moya, Andy Roddick, Greg Rusedski, Marat Safin, Tim Henman, u kišom prekidanom trodnevnom polufinalu, i Patrick Rafter, u finalu igranom u ponedjeljak u atmosferi koja je bila sve samo ne teniska, činili su niz tenisača koje je Ivanišević pobjeđivao do trofeja koji je cijelu karijeru pokušavao osvojiti i koji je osvojio nakon 16 gemova u posljednjem setu finala, sa 6:3, 3:6, 6:3, 2:6, 9:7.

Taj rezultat svakako je i glavni razlog Ivaniševićevog uvrštenja u Kuću slavnih, no i bez njega je njegova karijera bila impresivna. Bivši rekorder po broju nebranjivih servisa prije Wimbledona je osvojio 21 teniski naslov, dvije brončane olimpijske medalje, bio svjetski broj 2, četvrtfinalist svih Grand Slam turnira i polufinalist US Opena, osvajač Grand Slam kupa, Hopman kupa i član reprezentacije koja je u Bratislavi 2005. osvojila Davis Cup.
 


Čekao na ulazak

Prvi pokušaj uvrštenja u Kuću slavnih Ivanišević je imao 2018. kad je premijerno nominiran, a drugi godinu potom. Nije uvršten zbog pandemije koronavirusa, koja je sve prolongirala za godinu dana. Sad kad je ta godina prošla, Ivanišević je dočekao taj trenutak i najveću tenisku počast.

Uz Ivaniševića i Martinez u Kuću slavnih kao dio Klase 2021. ulaze Dennis Van der Meer i Original 9 (devet tenisačica, i promotorica Gladys Heldman, koje su 1971. godine oformile WTA Tour).