Sinoć je Alphabet, krovna kompanija Googlea, objavio svoje najnovije kvartalne poslovne rezultate.

Tijekom te objave i razgovora s investitorima objavljeno je kako je u financijama već apsorbiran trošak od 4,34 milijarde eura, odnosno oko 5 milijardi dolara, koje će Google vrlo vjerojatno morati platiti zbog kršenja antimonopolističkih pravila u Europskoj uniji.

Budući da je Alphabet prijavio kvartalnu dobit od 3,2 milijarde dolara unatoč ovoj kazni, ulagači u ovu kompaniju iskazali su svoje zadovoljstvo poslovnim rezultatima pa je i cijena dionice Alphabeta tijekom noći poskočila za preko 5%.

Analitičar Brian Wieser iz Pivotal Researcha pojasnio je kako je 5 milijardi dolara za ovakvu kompaniju jednako "kao da dostavna kompanija plati kaznu za parkiranje", te da je gotovo beznačajna za financije Alphabeta u cjelini, javlja Bug.hr.

Inače, u drugom je tromjesečju 2018. godine ova kompanija zabilježila prihode od 32,66 milijardi američkih dolara, od čega je 28 milijardi došlo od glavne poslovne grane, internetskog oglašavanja.

Porast je to prihoda od oglasa od čak 23,9% u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Tržišna kapitalizacija Alphabeta posljednjim je skokom porasla na preko 835 milijardi američkih dolara, što ih značajno približava Amazonu (874 milijardi) i postavlja ispred Microsofta (815 milijardi) na putu prema povijesnoj vrijednosti od bilijun dolara.

U toj utrci i dalje vodi Apple s vrijednošću od 944 milijardi dolara.